avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... jurist spital
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

jurist spital

Salut! Deschid acest subiect nou si vin cu o intrebare.. Stie cineva ce atributii are un consilier juridic al unui spital, cu ce fel de probleme se confrunta?.. Astept raspunsurile voastre.. poate chiar din partea unor astfel de consilieri care lucreaza in spitale.

Multumesc anticipat!

P.S.:in cazul unui absolvent care a terminat in vara lui 2007 si care doreste un astfel de post, este necesar efectuarea acelui stagiu care este stipulat in statutul consilierului juridic?..
Trebuie sa te inscrii in CCJ si sa faci stagiul.
Ca jurist in spital vei avea de avizat/intocmit in primul rand multe contracte de achizitii publice, reprezinti spitalul in litigi, urmaresti modificarile legislative aplicabile in domeniu si informezi conducerea unitatii despre acestea, vei avea cu siguranta si litigii de munca, cercetari disciplinare, etc., personalul unitatii iti va cere ocazional consultatii juridice pt. probleme personale, probabil ca vei avea de furca cu Casa de Asigurari cand nu va deconta achizitiile si vor curge notificarile de la furnizori.... si tot asa! :)
Nu te speria, nu e mai multa munca decat in alta parte, trebuie totusi sa asimilezi rapid legislatia in domeniu, pt. ca sunt cu siguranta multe probleme specifice.
Multumesc pentru raspuns. Cat despre intrebarea referitoare la stagiu totusi eu am colegi care sunt juristi la primarie(spre ex), de mai mult de 6 luni si nu s-au inscris nici in CCj si nici nu au facut vreun stagiu.. In atare situatie cum ramane cu reglementarile in privinta asta? Unde va fi nevoie sa fie dovedit stagiul ca si consilier?
Poate iti foloseste
LEGE Nr. 188 din 8 decembrie 1999 *** Republicată
privind Statutul funcţionarilor publici*)

SECŢIUNEA a 2-a

Perioada de stagiu
ART. 52

(1) Perioada de stagiu are ca obiect verificarea aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor unei funcţii publice, formarea practică a funcţionarilor publici debutanţi, precum şi cunoaşterea de către aceştia a specificului administraţiei publice şi a exigenţelor acesteia.

(2) Durata perioadei de stagiu este de 12 luni pentru funcţionarii publici de execuţie din clasa I, 8 luni pentru cei din clasa a II-a şi 6 luni pentru cei din clasa a III-a.

(3) Perioada în care o persoană a urmat şi a promovat programe de formare specializată în administraţia publică, pentru numirea într-o funcţie publică definitivă, este asimilată perioadei de stagiu.



ART. 53

(1) La terminarea perioadei de stagiu, pe baza rezultatului evaluării realizate, funcţionarul public debutant va fi:

a) numit funcţionar public de execuţie definitiv în clasa corespunzătoare studiilor absolvite, în funcţiile publice prevăzute la art. 13, în gradul profesional asistent;

b) eliberat din funcţia publică, în cazul în care a obţinut la evaluarea activităţii calificativul "necorespunzător".

(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), precum şi în situaţia nepromovării programelor de formare specializată în administraţia publică, pentru numirea într-o funcţie publică definitivă, perioada de stagiu nu constituie vechime în funcţia publică.



Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Nu i se aplica Legea nr.188/1999 republicata, intrucat nu este functionar public.
Totusi, depinde de cum ai fost incadrat ....... consilier juridic debutant , asistent etc.? #-o
Stiu ca sunt unii consilieri - functionari publici care nu se inscriu in CCJ, dar art. 12 din Legea 514/2003 precizeaza:
"Art. 12.
(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator. "
Daca peste un an te decizi ca nu vrei sa mai lucrezi la stat, incepi atunci stagiul?
Pt. ca nu se potrivesc prevederile din Legea 188/1999 referitoare la durata stagiului si la conditiile efectuarii lui cu cele din Legea 514/2003. Si te poti trezi vreodata ca undeva nu-ti este recunoscut stagiul efectuat in baza Legii 188 si ca nu esti considerat consilier juridic definitiv.
Stiu ca este o taxa ce trebuie achitata pt. inscrierea in Colegiu, dar asa eviti posibile surprize/interpretari mai tarziu.... Cel putin, asa gandesc eu.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum treci de la consilier juridic debutant la consilier juridic gradul 4 maier_raul2000 maier_raul2000 ma puteti sfatui si pe mine cu privire la procedura de trecere de la consilier juridic grad debutant la consilier juridic gradul IV, mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)
Statut si legi aplicabile consilierilor juridici functionari publici Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma poate lamuri cineva care statute si legi sunt pana la urma aplicabile consilierilor juridici cu statut de functionar public ?? In legea 514 scrie ... (vezi toată discuția)