avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE PENTR-UN PUMN DE GALBENI
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE PENTR-UN PUMN DE GALBENI

Conform principiului neretroactivitatii legii civile noi, ea are aplicabilitate pentru viitor. Cum este posibil ca o lege noua sa fie valabila preferential? Ma refer in speta la oug 50/2010....S-a ajuns oare in halul asta incat legea sa declare ilegal si totusi sa considere legal acelasi obiect doar pe considerentul CUTUMEI?#-o:rtfm:
Cel mai recent răspuns: ContSters7431 , utilizator 10:50, 9 Decembrie 2010
Deocamdata OUG 50/2010 a suferit unele amendamente.
Cum cei din BNR tin in spate bancile au reusit sa faca in asa fel ca prevederile ordonantei sa fie aplicate doar pentru noile contracte iar pentru cele vechi nu.
Acum dvs, aveti o parere gresita chiar daca se aplica si la vechile contracte nu insemna ca se aplica retroactiv ci de la data cand a intrat in vigoare ceea ce nu inseamna ca este retroactiv.

Asteptati noua forma a OUG 50/2010 sa apara astfel cum a fost ea modificata ( inca se mai lucreaza la ea )
Stiu ca nu se aplica retroactiv! Explicati conform postarii, logica aplicarii ordonantei doar pentru contractele noi, acceptand initiatorii acestei legi, ilegalitatea din contractele vechi.
@bighiu

Daca aveti propuneri privind modificarea acestui text de lege, care, dupa cate observ va da serioase "batai de cap" :) va recomand initiativa-legislativa avocatnet.ro:
initiativa-legislativa.avoca... /

Sau, aceasta discutie foarte interesanta cu privire la modificarile OUG 50/2010
www.avocatnet.ro/content/art...

Cu privire la limitarea aplicarii OUG 50/2010, gasiti un articol interesant si aici:
[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc mult pentru link-uri. Totusi, nici una nu ma lamureste in privinta logicii juridice si conformitatea cu prevederile constitutionale, privitor la preferentialism. Care este logica si baza constitutionala a unei legi care declara ilegal dar totusi accepta legalitatea aceluiasi obiect. E ca si cum in prezent, daca ar exista acte de proprietate pe imobile sub semnatura privata, fara forma autentica ceruta de lege, sa fie acceptate sub aceasta forma(e doar un exemplu)
O initiativa foarte buna dar va rog sa-mi spuneti cu argumente ce parere aveti de modificarile facute de unele banci deschimbare a comisionului de risc in comision de administrare.
Avand in vedere faptul ca comisionul de risc nu era definit in contract ( il returneaza daca nu prezinti niciun risc sau nu, care este scopul co-debitorilor si ipotecii ?)
Mergem la prevederile Legii 193/2000, Art. 1. - (1) Orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
Totodata prin aceste notificari conform OUG 50/2010 bancile profita de ocazie si mai adauga 2-3 articole cum ar fi spre ex: comision 100 ron pentru eliberarea unei cereri, marja bancii este de X% fara a fi negociata cu clientul ( clientul fiind pus in fata faptului implinit ) ii convine sau nu trebuie sa accepte si altele care nu le stiu pe deasupra deoarece nu am contarctul si notificarile in fata.
Consider ca se incalca garv prevederile legislatiei din domeniul protectiei consumatorilorin vigoare respectiv OG 21/1992 incepand cu art .10, Legea 363/2007, si Legea 193/2000.
Daca exista persoane care chiar vor sa faca ceva in tara asta in scopul aplicarii corecte a legislatiei ar trebui sa scrie pe acest site sau oriunde crede de cuviinta pentru a combate aceste aspecte ce ne inrobesc din ce in ce mai mult.
Sunt multe de discutat pe fiecare articol in parte dar de unul singur nu poti face absolut nimic, probabil ar trebui sa facem o rubrica numai despre contracte bancare.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
ContSters158230, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme mari cu banca Simona Heda Simona Heda Am contractat un credit de nevoi personale cu garantie imobiliara in anul 2007. Am citeva nelamuriri intrucit: 1.in contractul incheitat cu Volksbank se ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva in contract raduallan raduallan Este vorba de o clauza privind un comision care nu mai este prevazut de OUG nr. 50/2010. Cum e mai bine de procedat pentru a ajunge la recuperarea ... (vezi toată discuția)
Comision de risc la brd ionut12345 ionut12345 am un credit de nevoi personale la BRD, nu foarte mare dar care avea comision de risc. spuna avea nu pentru ca ar fi disparut incepand cu luna asta ci pentru ... (vezi toată discuția)