buna! lucrez intr-un magazin non-stop, cu un salariu de 720 lei pe contractul de munca. Lucrez in ture de 8 ore, astfel: 2 zile de la 14-22, 2 zile 6,30-15, 2 zile 14-22, 2 zile 7-15, 2 zile 22-7 si abia apoi 2 zile libere, una din ele fiind chiar ziua care incepe in dimineata cand eu ies din tura de noapte. Nu avem nici un liber legal.
As vrea sa stiu ce bani ar trebui sa primesc eu in conditiile acestea si daca are vre-o importanta sau exista vre-o diferenta daca lucrez la patron sau la stat. mercy!
Dvs sunteti angajata cu 720 lei/luna pt un program de 170 ore.Cf Codului Muncii mai aveti dreptul la :
- compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator sau plata acestora la care se adauga un spor negociat prin CIM de minim 75%;
-munca in intervalul 22-6 se considera de noapte si se compenseaza cu program redus sau se plateste un spor negociat prin CIM de minim 15% adaugat la fiecare ora de noapte platita.
Indiferent unde lucrati, Codul Muncii este acelasi. Puteti sa-l studiati si dvs ca este interesant.
Acum puteti sa va faceti calculul si sa vedeti care este raspunsul la intrebarea din titlu.
Codul muncii l-am citit si mi-am calculat si banii, iar rezultatul nu e unul care sa ma bucure. In primul rand din cate am aflat de la o persoana cu ceva cunostinte de contabilitate, in mod legal contractul meu nici nu ar fi valabil, deoarece e plin de spatii libere, necomplectate, dar cu toate acestea e vizat de ITM, ceea ce ma deruteaza, si nu stiu ce sa cred. Apoi eu primesc in mana mai mult decat e scris pe statul de plata (adica asa zisele bonuri de masa,dar in bani= la negru) , dar mai putin decat daca as fi platita asa cum ar trebui, adica ture de noapte, ore suplimentare,etc. Si o alta problema e ca tot noi angajatii platim expiratele, care normal ar trebui date pe scadere.
Nu primesc fluturas sau vre-un desfasurator al felului in care sunt platita de fapt.
Am fost si la ITM pt a cere consultanta, adica sa le pun aceeasi intrebare pe care am pus-o aici si mi s-a spus ca nu am decat sa-mi caut un contabil, pt ca ei nu au timp de asa ceva.
Vreau sa ma duc sa vorbesc cu sefii mei despre acest aspect, dar mai intai vreau sa am totul clar.
P.S. iti multumesc pt raspuns si daca ai putea sa ma lamuresti cum e cu contractul asta plin de spatii libere, ti-as fi recunoscatoare.
Nu puteti spune ca, contractul dvs nu este valabil, atata timp cat el este semnat de ambele parti isi produce efecte. Faptul ca el este vizat de ITM este f f important si inseamna ca angajatorul s-a obligat sa depuna lunar declaratiile de natura salariala la ITM, AJOFN, Casa de Sanatate si Casa de Pensii.
Sumele pe care le primiti in plus fatade statul de plata reprezinta o plata suplimentara convenita verbal cu angajatorul dvs, conventie care nu are justificare fara un document scris sau proba cu martori.
Daca angajatii suporta valoarea marfurilor expirate, personal consider ca este o ilegalitate daca nu aveti o asemenea clauza in CIM sau in fisa postului. De fapt am mari dubii asupra legalitatii angajarii dvs pe functia de gestionar si aici trebuie studiat daca la angajare s-a respectat legea gestionarului nr 22/1969 care este inca in vigoare.
Si totusi, daca nu primiti fluturas de salariu si nici stat de plata nu ati vazut, unde semnati de primirea salariului? Va vireaza suma in banca unde aveti cont deschis?
In final va sfatuiesc sa va adresati unui consultant RU din localitatea dvs de domiciliu care trebuie efectiv sa vada documentele pt a va da un sfat corect.
Eu am studiat profilul dvs si nu am aflat domiciliul.
Daca aveti informatii mai detaliate si nu vreti sa le publicati puteti folosi adresa mea de email din profil si poate va mai sunt de folos. Eventual si un nr de telefon.
Semnez un stat de plata pe care, dar banii ii iau intr-un plic sigilat, iar suma de pe stat e mereu mai mica decat cea din plic. Statul l-am studiat cand am fost sa-mi iau banii si la capitolul sporuri si aparea 0, deci e clar ca ceva nu e bine. Cum poti avea 0 sporuri cand lucrezi cel putin 32 de ore de noapte si 186 de zi intr-o luna? Ca sa nu mai spun ca de fapt mai niciodata nu se face schimbul de casa la fix 8 ore de munca, adica se sta cel putin o jum de ora plus timpul in care iti faci casa. Si mai e ceva: in zilele de marfa, cei care sunt in schimbul 1, trebuie sa vina sa descarce si sa eticheteze marfa, seara dupa program (adica de la 2 pana la 5 ore de munca "voluntara"), de doua sau trei ori pe luna. Am sa solicit fisa postului sa vad cum arata, pt ca desi pe contract se specifica ca ar trebui sa fie atasata, aceasta lipseste.
Nu am mult timp de cand lucrez in acest domeniu (abia fac 2 luni) dar am mult prea multe nelamuriri, pe care de altfel le au si restul colegilor mei, dar totusi nici unul nu se sesizeaza. De ce? Probabil pt ca se tem de ceva sau doar pur si simplu inchid ochii si pleaca capul. Iar cei care intr-adevar realizeaza ca ceva nu e bine, pur si simplu placa sau daca replica ceva sunt dati afara.
In doua luni de cand sunt eu angajata, si-au dat demisia sau au fost concediati, nu mai putin de 8 persoane. Afisul cu "angajam personal" e vesnic pus pe usa. Fetele vin, satau o aprox. o luna si pleaca.
despre siguranta noastra la locul de munca nici nu mai spun.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Neplata sporuri
Pagubit2010
Buna ziua,
Supun atentiei dvs. urmatorul caz:
In luna aprilie, am lucrat 11 ture consecutive (12-22 aprilie) in schimbul doi si o tura in schimbul trei ... (vezi toată discuția)