Buna ziua,
Supun atentiei dvs. urmatorul caz:
In luna aprilie, am lucrat 11 ture consecutive (12-22 aprilie) in schimbul doi si o tura in schimbul trei (noaptea). Pe fluturasul lunii respective, am vazut 32 de ore suplimentare, insa nicio ora de noapte. Am cerut de la firma CCM, insa mi s-a spus ca nu exista, astfel incat nu pot sa imi dau seama in ce baza au fost acordate cele 32 de ore suplimentare. Este corect calculat? Mentionez ca am avut 21 de zile lucratoare si 9 zile libere in luna respectiva.
In luna mai, am lucrat 7 ture in schimbul trei, insa pe fluturas am vazut 24 ore suplimentare si 8 ore de noapte. La fel, nu inteleg cum au fost calculate aceste ore.
As mai avea o intrebare, daca in CIM nu se mentioneaza alte sporuri, pot cere sa mi se acorde un spor in cazul in care lucrez mai mult de 5 zile consecutiv? De exemplu, am avut situatii in care am beneficiat de 3 zile libere in 21 de zile, lucrand 6 zile din 7 sau 10-11 zile consecutive, insa salariul nu a avut mari diferente.
Detalii CIM:
- program de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, repartizate inegal in ture succesive, astfel incat sa acopere si zilele de sambata, duminica si sarbatori legale (program 24x7)
- programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / CCM aplicabil
- salariul nu are alte elemente constitutive precum sporuri sau indemnizatii
- orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform CCM aplicabil sau L53/2003 - Codul Muncii - republicata
- in conformitate cu Art. 126 lit. b) din L53/2003 republicata, pentru ora prestata de noapte (23-7) se acorda spor 25% din salariul de baza
Am vazut in Codul Muncii ca repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, iar in cazul in care se acorda alte zile, se ofera un spor stabilit prin CCM sau CIM. Continuand, zilele de repaus se pot acorda cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, salariatii beneficiind de dublul compensatiilor conf. Art. 123 (2).
Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
18:11, 30 Iunie 2016