intrebare: o persoana care a lucrat ca si contabil de ferma agricola beneficiaza de grupa a II a de munca???
in ce conditii (temei legal)???
multumesc.
Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite se face în cadrul unei metodologii, alcătuită dintr-o succesiune recomandată de operaţiuni specifice si prevazute prin H.G. nr.261 din 22 februarie 2001
Criteriile pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite sunt următoarele:
a) prezenţa în mediul de muncă a noxelor profesionale fizice constând în zgomot, vibraţii, unde electromagnetice, presiune, radiaţii ionizante, radiaţii laser de putere neprotejate, precum şi a noxelor profesionale chimice sau biologice prevăzute în Normele generale de protecţie a muncii, care nu respectă limitele admise prevăzute în aceste norme;
b) răspunsul specific al organismului la agresiunea noxei profesionale, evidenţiat prin indicatori de expunere şi/sau de efect biologic, stabiliţi prin ordin al ministrului sănătăţii şi familiei;
c) morbiditatea, exprimată prin boli profesionale înregistrate la locul de muncă în ultimii 15 ani.
Angajatorul este obligat să depună la casele teritoriale de pensii, la definitivarea contractului colectiv de muncă, avizul inspectoratului teritorial de muncă prin care se dovedeşte încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi lista cuprinzând categoriile profesionale care lucrează în aceste locuri de muncă.
stiu ca a fost abrogat...dar ...acest ordin s a aplicat pana n 01 aprilie 2001,si stiu k se acorda adeverinte in baza acestui ordin care sunt cerute si acceptate de casa de pensii
si mai stiu ca pt sefii de ferma agricola se acorda aceasta grupa aII a ...si ma gandeam ca implicit se acorda si pt contabilii de ferma...dar nici eu n am gasit si ma gandeam ca poate mi a scapat ceva......
Exista prevederi in acel Ordin de care se poate lega la eliberarea adeverintei de care este nevoie pentru recalcularea pensiei. Uite-l :
3. Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de muncă, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 de la Ordin.
.....
6. Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, ţinîndu-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).