avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Nu mi s-a trecut în carnetul de muncã grupa I în ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Nu mi s-a trecut în carnetul de muncã grupa I în perioada 1990-1995

am onoarea sa va salut.
am iesit la pensie ptr. limita de varsta la data de 17.09.2012.
am lucrat cu radiatii tehnice 25 de ani(gama+rx).nu mi s-a trecut in cm grupa 1 din 1990 pana in 1995. din 2001 sa-u scos grupele 1.am inteles ca nu se mai dau din urma drepturile.
ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc.


[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:18, 9 Ianuarie 2014
Bună seara!

Ce înseamnă ”nu mi s-a trecut în carnetul de muncă grupa I în perioada 1990-1995”? Ați lucrat sau nu în grupa I de muncă în acea perioadă?

Încadrarea în grupe de muncă presupunea parcurgerea unei proceduri obligatorii, procedură care este prevazută în detaliu în Ordinul nr. 50/1990. Potrivit pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990, "nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I și II de muncă se face de către conducerea unităților împreună cu sindicatele libere din unități, ținându-se seama de condițiile deosebite de muncă concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.)" Ați fost nominalizat ca persoană care se încadrează în grupa I de muncă?

Ca să vă faceți o idee despre procedura încadrării în grupe de muncă, postez mai jos pct. 4-8 din Ordinul nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor și categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării.
4. Incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii.
5. Existenta conditiilor deosebite la locurile de munca cu noxe trebuie sa rezulte din determinarile de noxe, efectuate de catre organele Ministerului Sanatatii sau de laboratoarele de specialitate proprii ale unitatilor. Aceste determinari trebuie confirmate de catre inspectorii de stat teritoriali pentru protectia muncii care, la data efectuarii analizei, constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor si ca toate instalatiile de protectie a muncii functionau normal.
Buletinele de determinare prin expertizare, care se eliberau pentru locurile cu conditii grele sau periculoase de munca, nu mai sint necesare.
6. Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
7. Incadrarea in grupele I si II de munca se face proportional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse in aceste grupe, cu conditia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze in aceste locuri cel putin 50%, iar pentru grupa II, cel putin 70% din programul de lucru.
In mod exceptional, personalul care, prin natura sarcinilor ce-i revin, lucreaza o parte din timp in subteran poate fi incadrat in grupa I sau II de munca, chiar daca acest timp este sub plafonul de 50% prevazut in grupa I si 70% pentru grupa II, luindu-se in calcul numai timpul efectiv lucrat in subteran.
8. Perioada de timp in care o persoana are sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabileste prin dispozitia conducerii unitatii sau prin prevederile legale care reglementeaza atributiile de serviciu ce revin fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Anul de munca efectiv lucrat in locuri cu conditii deosebite se stabileste prin totalizarea, pina la obtinerea unui an complet de munca, a perioadelor in care personalul a lucrat efectiv in locuri ce se incadreaza in grupele I si II de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca gned gned Meserias constructii-electrician,in ce grupa de munca se incadreaza ? Mentionez ca a lucrat in perioada 1990-1995 in acest domeniu.Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)
In ce grupa de munca ma incadrez chitiboi chitiboi Am lucrat 8 ani ca inginer electric in metalurgia feroasa si 14 ani in electrica. Ma incadrez intr-o grupa de munca pentru a putea iesi la pensie mai ... (vezi toată discuția)
Buna seara. lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. din ... Calitescu Calitescu Buna seara. Lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. Din informatiile mele, fabrica nu a platit taxele aferente acordarii Grupei de munca. La ... (vezi toată discuția)