Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In firma la care lucrez s-a reorganizat activitatea in functie de necesitatile societatii, drept pentru care activitatea de baza pe care o efectuam a fost redusa la doar cateva ore pe luna. In aceste conditii, pentru a-mi pastra calitatea de angajat, mi s-a propus sa desfasor si o alta activitate, platita mult mai putin decat activitatea de baza.Este corect sa mi se plateasca un salariu mai mic pentru respectiva activitate, daca salariul negociat initial era mult mai mare? Eu nu vreu sa plec prin demisie, nu refuz sa indeplinesc sarcinile noi care mi-au fost atribuite, dar sunt foarte nemultumita de reducerea salariului. Daca eu nu semnez un act aditional prin care mi se modifica CIM in sensul precizat anterior (diminuare salariu, prestare de noi activitati etc.), nu semnez o fisa a postului "actualizata", ce mi se poate intampla? Exista vreun temei legal pe care societatea il are la dispozitie pentru a proceda unilateral la modificarea CIM? Exista vreun temei legal in baza caruia imi poate micsora salariul fara acordul meu? Pot ei justifica doar prin reorganizarea activitatii toate aceste masuri? Este legal? Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Multumesc!
SITUATIA PREZENTATA DE DVS POATE DUCE CHIAR SI LA CONCEDIERE PTR MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI, IN CAZUL IN CARE NU SUNTETI DE ACORD CU NOUA REORGANIZARE SI CU NOILE ATRIBUTII DIN NOUA FISA DE POST. VA REDAU MAI JOS TEXTUL ART 65 DIN CODUL MUNCII:
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. (2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa
IN ACEST CAZ PUTETI BENEFICIA de masuri active de combatere a somajului si de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin reorganizarea activitatii nu se poate modifica unilateral niciunul din elementele contractului de munca (cim).
Adica, fara acordul dvs., nu se poate (legal):
- modifica salariul
- modifica fisa postului
- modifica durata programulul de lucru.
Daca s-au aplicat astfel de modificari fara act aditional semnat de dvs., sunt nelegale.
Reversul este:
In cazul dvs., firma ar fi trebuit sa va informeze despre reorganizare, si sa va propuna sa semnati acte adititonale cu noile modificari.
Daca dvs. refuzati semnarea de aditionale, atunci firma nu are alta alternativa decat sa dispuna "desfiintarea postului dvs." pentru motive obiective (restructurare), si deci concedierea dvs. ca urmare a desfiintarii postului. In acest caz trebuie sa primiti preaviz, minim un salariu ompensator, si aveti dreptul la somaj.
Inainte de concediere, daca sunt alte locuri vacante in unitate conmaptibile cu pregatirea dvs., trebuie sa vi se ofere acestea (chiar daca au salarizarea inferioara vechii dvs. salarizari).
Concedierea trebuie sa aiba la baza motive reale si serioase (sa nu fie fictiva).
Ulterior, dupa concedierea dvs., se poate reinfiinta postul cu program redus si cu noul salariu.
Concedierea se poate contesta in instanta, daca aveti banuieli ca nu s-a respectat procedura, ori ca motivele de concediere sunt fictive.