avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre indemnizatia pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre indemnizatia pentru crestere copil

Am fost angajata pe perioada determinata ca si profesor suplinitor calificat.Am nascut un copil care in 22. 01. 2011 va implini 2 ani. In luna decembrie a acestui an voi naste al doilea copil(intre 25-28 dec).Am fost sa ma interesez pt depunerea actelor pentru cel de-al doilea copil si am aflat ca nu pot sa depun nici un act pana cand primul copil nu implineste 2 ani ,adica 22.01. 2011, dupa care am inteles ca va trebui sa iau cele 42 de zile de concediu postnatal si apoi voi intra in CIC.
Eu sunt nelemurita ,nestiind ce se va intampla cu cele 42 de zile de concediu postnatal ,unde depun acest concediu si cine il plateste ,nemaiavand loc de munca deoarece perioada angajarii in sistemul de invatamant este 1 sept-31 aug .Cum se va face trecerea dintr-un concediu in celalalt?
Cel mai recent răspuns: florina 82 , utilizator 00:32, 13 Decembrie 2010
1. Depinde unde ati fost sa va interesati si cu cine ati stat de vorba.

2. Va redau din Normele de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a stimulentului lunar sau, dupã caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţeazã spre adopţie, i se încuviinţeazã adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numitã tutore, se procedeazã dupã cum urmeazã:

a) dacã cele 12 luni prevãzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzãtor pânã la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmã copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe aceastã perioadã se acordã o singurã indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primitã anterior naşterii celui din urmã copil;
...
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, înceteazã la data solicitãrii noului drept.
(articolul 8 a fost modificat prin art. I pct. 10 din H.G. nr. 1016/2009, în vigoare de la 2 octombrie 2009)

3. Asadar nu trebuie sa asteptati sa implineasca primul copil 2 ani. Dupa nasterea celui de al doilea copil solicitati intrarea in CCC2.
4. Nu mai beneficiati de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) pentru al doilea copil.
5. Mergeti la APS sau la Primarie cu textul de lege si sa se conformeze si ei.
Va multumesc pentru raspuns.Deci cele 42 de zile de concediu postnatal sunt obligatorii in cazul meu sau nu?Mentionez ca pana la data de 22.01.2011 sunt in concediu de maternitate cu primul copil.
1. Nu sunteti in concediu de maternitate cu primul copil, sunteti in CCC.
2. Am scris mai sus ca
Nu mai beneficiati de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) pentru al doilea copil.

deci nici de cele 42 de zile.
3. Intre data nasterii celi de al diolea copil si pana primul copil implineste 2 ani puteti oricand sa cereti intrarea in CCC2.
Va multumesc tare mult.....acum sunt lamurita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere al doilea copil 2011andra 2011andra Buna ziua, Sunt in CCC pana pe 04.09, data la care copilul implineste 2 ani. La serviciu trebuie sa ma intorc insa pe 05.08, avand in vedere ca o luna de CCC ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului/sarcina valer_valy valer_valy Buna ziua. As dori sa va cer sfatul in cazul unei cunostinte care nu stie cum trebuie sa procedeze... O femeie care se afla in concediu de crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal danco_ro danco_ro buna ziua. sunt in concediu de maternitate din anul 2009, luna martie, pana in data de 14.01.2011. in data de 27.12.2010 am nascut al doilea copil si, cf ... (vezi toată discuția)