avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... noua indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

noua indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am cateva intrebari legate de indemnizatia de crestere copil. Eu trebuie sa nasc in februarie 2011 si as dori sa stiu daca se calculeaza indemnizatia la fel indiferent de optiunea aleasa. Conform calculelor mele nu depasesc 1200lei/luna. Stiu ca indemnizatia reprezinta 85% din media salariilor... dar pe ultimele 6 sau 12 luni inainte de nastere? Se iau in calcul si concediile medicale? Banuiesc ca cel prenatal se ia in calcul... Sau cel putin asa am inteles. Aaa, si se mai iau cei 15% din indemnizatie? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:56, 18 Decembrie 2010
X-( din noua lege se mai intelege ca dupa ce copilul face un an de zile, angajatorul o poate da afara pe mama pe baza restructurarii, chiar daca este in concediu de crestere copil. :(( nu se poate face nimic? nu e nici o lege in apararea mamei? sau mai asteptam? poate mai scot astia ceva intre timp... #-o
Art. 25 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
pai, da... am inteles... pana face copilul un an nu te poate da afara angajatorul, dupa... Dumnezeu cu mila... dupa norocul fiecaruia. sau e greu sa faca o reorganizare judiciara? ca de faliment nu e vorba... e lant farmaceutic national. ma indoiesc ca vor da faliment.
am si eu o intrebare legata de depunerea dosarului pentru ccc. eu o sa nasc undeva pe 31 decembrie sau inceput de ianuarie. de pe 22 decembrie o sa intru in concediu medical care tine pana pe 22 aprile (cele 126 zile). Dar daca imi iau tot concediu medical s-ar putea sa fie prea tarziu pt depunderea dosarului pt ccc si mi-e frica sa nu-l pierd pt ca am depus dosarul prea tarziu. din cate am citit si cum am inteles din ordonanta, dosarul trebuie depus in maxim 60 de zile dupa ce s-a terminat concediu de maternitate(acesta stiu ca e 42 de zile obligatoriu). Daca ar fi asa as cam putea beneficia de tot concediu medical, dar mi-e frica k am inteles gresit.
A doua intrebare : ccc ia sfarsit cand copilul implineste 1 sau 2 ani(depinde ce varianta alegi), asta inseamna ca durata ccc nu este de 1 sau 2 ani pt k eu nasc in ianuarie si bag dosaru in aprile cand deja copilu are 3 luni si ceva . voi fi remunerata cu bani pt ccc de la acea data cand am bagat dosarul pana cand implineste copilu varsta de 1 sau 2 ani nu pana se fac 2 ani de cand am bagat dosarul si am luat primi bani pt ccc.?
legat de a 2 intrebare. o colega de a mea a nascut anul asta in februarie, a bagat dosarul pt ccc la sfarsitul lui aprilie k atunci a terminat concediu medical si va beneficia de ccc pana in aprilie 2011, cand copilu are deja 2 ani si 2 luni. cam aiurea deia nu prea inteleg legea.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal raluciii raluciii Buna ziua, Am o intrebare importanta pt mine, sunt insarcinata si as dori niste indrumari. Locul meu de munca este unul in continua schimbare, as dori sa sti ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt mame ovidiu30 ovidiu30 La anul voi naste un copil si vreau sa optez pt cresterea copilului timp de 2 ani,in al doilea an mai primesc bani pt copilul meu? (vezi toată discuția)