Buna seara.
Va rog sa-mi spuneti si mie ce se poate face in urmatorul caz : timp de 34 de ani bunicii mei au folosit un teren din care pe 500 mp au avut chitanta de mana iar pentru restul de 200 nu au avut nimic , caci vanzatorul la data respectiva nu avea acte pe toata suprafata. Terenul era imprejmuit, avea vecini si nr postal. Acum dorind sa-si puna in regula actele de proprietate intrebarea este cum se poate face si pt.restul de teren acte, caci terenul nu se afla cu regim juridic nici la primaria de sector nici la capitala deci nu au calitate procesuala in cazul in care ne-am judeca pt. uzucapiune . Din demersurile noastre acolo apare incontinuare gradina de legume desi terenul apare in intravilan. Precizez ca sau platit in toti anii impozit si ca posesia nu a fost tulburata de cineva vreodata . Multumesc.
Buna ziua !
Pentru a opera uzucapiunea trebuie indeplinite conditiile prevazute de art. 1846-1847 Cod civil. Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar.Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire. In acest sens nu inteleg de ce nu ati avea calitate procesuala ?:-/:stunned: Singura problema ar apare in situatia in care terenul acela ( 200m.p. ar apartine domeniului public).
Va sfatuiesc sa introduceti actiune in instanta .
Cu stima !
Multumesc pentru raspunsul Dvs. Insa problema este ca acel teren din 1954 ,din cercetarile facute de noi, nu a avut proprietar vreodata in acte decat pe cei 500 mp nu si pe cei 200 mp. desi proprietatea asa cum arata declaratiile vecinilor a fost intotdeauna intreaga, adica 700 mp. gardurile, strada si limitele vecinatatilor cat si nr. postal si actele cadastrale o confirma.