avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In instanta se tine cont de precedent? Se poate arata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In instanta se tine cont de precedent? Se poate arata acest lucru in fata judecatorului?

Fiind vorba de un proces civil , cum se apreciaza aratarea unui precedent? Ca proba la dosar sau verbal in fata instantei?
Cat cantareste o alta hotarare judecatoreasca intr-o speta aproximativ identica?
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 20:33, 12 Decembrie 2010
In dreptul romanesc de origine latina, precedentul judiciar nu este, sa spunem, ceva obligatoriu, de care judecatorul este obligat sa tina cont. Aceasta institutie juridica este specifica dreptului anglo-saxon. In dreptul romanesc, puteti folosi un precedent (hotarare judecatoreasca in speta similara), doar pentru argumentarea pozitiei dumneavoastra procesuale. Judecatorul isi formeaza intima convingere, pe baza probelor ce au fost administrate in cauza, pe care le coroboreaza, fara ca una dintre probe sa aiba rang preferential.
Daca aveti o hotarare judecatoreasca data intr-o speta asemanatoare si va este favorabila, o puteti depune la dosar, insa va sfatuiesc sa faceti precizarea ca o depuneti doar pentru argumentarea pozitiei dumneavoastra, pentru ca mai exista inca judecatori care iau acest lucru ca pe un afront, apreciind ca depunem aceste spete deoarece consideram ca nu sunt pregatiti.

Succes!

@SMARIAN

Evident ca judecatorul ar fi stanjenit de invocarea precedentului...sa nu zicem ca se simt ofensati....dar in masura in care se face referire la o hot. jud. similara ca fiind pt argumentarea pozitiei....
Stim cu totii ca o cauza judecata la doua instante diferite poate da nastere la doua hotarari contradictorii. Nu intru in polemica, ma multumesc cu ce am invatat din discutia cu dvs.
Multumesc de raspuns, sunteti realist si se vede experienta.
pop sorin a scris:

Fiind vorba de un proces civil , cum se apreciaza aratarea unui precedent? Ca proba la dosar sau verbal in fata instantei?
Cat cantareste o alta hotarare judecatoreasca intr-o speta aproximativ identica?


Hotararea nu constituie proba.
Hotararea pronuntata anterior poate ajuta foarte mult apararea in respectiva cauza si sa duca la obtinerea rezultatului dorit de partea care este ajutata de aceasta hotarare judecatoreasca.

Judecatorii se pot bucura cand primesc o astfel de hotarare intrucat poate exista posibilitatea ca respectiva hotarare sa nu se afle inca analizata cu referire la practica de casare.
Cu alte cuvinte, pronuntarea unei hotarari potrivnice celei invocate in aparare de dvs. poate ajuta instanta sa nu ii fie casata hotararea.

avocat Claudiu Lascoschi
Judecatorii vin cu ''bagajul'' de personalitate de acasa...astfel nu putem vorbi de obiectivitate absoluta. De multe ori insinuam prin probe si nu inteleg....iar daca actionam impulsiv si punem probele ''murta-n gura'' se simt ofensati precum a relatat domnul avocat Smarian. Fiecare proces are amprenta personalitatii judecatorului, din pacate.
Nu am observat niciodata sa se simta ofensat un judecator daca invoci in aparare o hotarare judecatoreasca.
Tine de dreptul la aparare acest lucru.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Practica judiciara ludeea ludeea Buna ziua, Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru ... (vezi toată discuția)
Folosirea altor sentinte david - adrian1 david - adrian1 intr-un litigiu de munca, pot face referire la alte sentinte date de alte instante?acestea sunt spete asemanatoare, in care au fost sustinute aceleasi motive ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta Cornel  Vasile Cornel Vasile În principiu, singurele izvoare formale ale dreptului procesual civil sunt actele normative, adică actele ce emană de la organele de stat ... (vezi toată discuția)