avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Jurisprudenta
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Jurisprudenta

În principiu, singurele izvoare formale ale dreptului procesual civil sunt actele normative, adică actele ce emană de la organele de stat învestite cu prerogativa legiferării şi în care sunt concretizate norme de drept procesual civil.
De asemenea, reglementările internaţionale şi comunitare la care România este parte prin ratificare, devenind astfel parte integrantă a dreptului intern, pot constitui izvoare de drept procesual civil.

Intrebarea este simpla:
Practica judiciară sau jurisprudenţa constituie izvor al dreptului procesual civil? :-/
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 10:52, 25 Aprilie 2010
Raspunsul este la fel de simplu insitemul nostru de drept jurisprudenta sau precedentul judiciar nu constituie izvor de drept uinsa poate orienta instanta in solutionarea unei probleme de procedura civila
Jurisprudenta, in sistemul de drept romanesc, nu constituie izvor de drept.
Insa, la nivelul instantelor se practica folosirea unor asemenea precedente judiciare pentru a orienta, intari ori clarifica situatiile de drept instantei de judecata, pentru o corecta si unitara solutionare. si interpretare.
Pentru unii dintre colegi (avocati sau consilieri juridici) cred ca vi se pare putin absurd ca am deschis aceasta discutie ... cred ca unii se intreaba daca stiu sau nu stiu raspunsul la aceasta intrebare :hm:

Am pus aceasta intrebare , intrucat una dintre colegele noastre de pe forum s-a simtit ofensata cand pe Sectiunea Dreptul Muncii am specificat ca jurisprudenta nu constituie izvor de drept ... iar, niciunul dintre noi (fie avocati sau consilieri juridici) nu pot sa se substituie instantei de judecata cand se pronunta o hotarare judecatoreasca (gandind ca instanta va pronunta aceeasi hotarare ca si alte instante care au solutionat un asemenea litigiu). Chiar daca alte instante au pronuntat intr-o speta asemanatoare o anumita hotarare, acea instanta nu este legata sa se pronunte asemanator ....:)
Jurisprudenta nu constituie izvor de drept.
Si eu am procedat la depunerea la dosar a unor hotarari pronuntate in spete similare dar instanta nu este obligata a pronunta a hotarare ca cea din alte cauze identice pronuntate de alte instante.
La aceeasi instanta insa, hotarari date de aceeasi instanta sau instantele de control judiciar pronuntate in cauze similare au aceeasi solutie.
Foarte importanta este insa cunoasterea jurisprudentei de catre cei care practica dreptul: magistrati, avocati, juristi pentru a exista o practica unitara in spete similare. Acest lucru il face Procurorul general prin Recursurile declarate in interesul legii, dar este foarte putin...;)
În principiu, jurisprudenţa nu constituie izvor al dreptului procesual civil.
Totuşi, în situaţiile în care Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate, decizia respectivă va constitui izvor de drept, întrucât judecă-torii nu vor mai putea aplica textul declarat neconstituţional în soluţionarea unor litigii ulterioare.
De asemenea, în art.329 alin.2 C.proc.civ. se prevede că deciziile prin care se soluţionează recursul în interesul legii de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se publică în Monitorul Oficial al României, iar potrivit alin.3 al aceluiaşi articol „Soluţiile se pronunţă numai în interesul legii, nu au efect asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.
Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe”.
Însă jurisprudenţa şi doctrina sunt surse secundare ale dreptului procesual civil; ele prezintă utilitate în interpretarea şi aplicarea corectă a normelor cuprinse în actele normative, precum şi în perfecţionarea legislaţiei în domeniu.

Alte discuții în legătură

Sanctiune lider sindical ileanasimona ileanasimona Buna ziua.As vrea sa stiu daca se poate sanctiona cu avertismen un lider de sindicat in perioada declansarii conflictului de munca.Sesizarea privind atitudinea ... (vezi toată discuția)
Restructurare si totusi se angajeaza RADU1963 RADU1963 Legislativ vorbind...se poate face cere restructurare atata timp cat se mai fac sau de curand s au facut angajari?legislativ cine interzice asta?...Multumesc. (vezi toată discuția)
Am fost concediat cu preaviz pe motiv de restrangerea activitatii dar in perioada mea de preaviz au angajat pe altcineva. maader maader Buna seara, in urma cu o luna am fost concediat cu preaviz pe motiv de restrangere activitate, lipsa comenzi. Am intrerupt perioada de preaviz cu un ... (vezi toată discuția)