in urma cu o luna am fost concediat cu preaviz pe motiv de restrangere activitate, lipsa comenzi. Am intrerupt perioada de preaviz cu un concediu medical, timp in care am aflat ca in firma au fost facute angajari, si mai mult, chiar in departamentul din care eu am fost concediat. Persoana nou venita a fost angajata cu o alta titulatura. De ce nu mi s-a propus mie acest post? Cat de legal este acest lucru si ce pot sa fac in continuare? Pot sa reclam acest lucru la ITM sau doar in instanta?
Multumesc,
1. . În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
2. Contestatia deciziei de concediere se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si nu la ITM.
Actiunea se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actiunii si este scutita de plata taxelor judiciare.
3. In practica judiciara - care nu constituie izvor de drept - s-a decis :
"Instanţa sesizată cu o cerere de constatare a nulităţii absolute a măsurii desfacerii contractului de muncă, în baza art. 65 din Codul muncii, nu poate verifica decât două elemente: dacă desfiinţarea locului de muncă a fost efectivă şi dacă desfiinţarea locului de muncă a avut o cauză reală şi serioasă. Este efectiuvă desfiinţarea locului de muncă, dacă din compararea organigramei şi a statului de funcţii anterioare concedierii, cu cele ulterioare, rezultă că postul respectiv a fost suprimat din structura angajatorului. Nu prezintă niciun fel de relevanţă sub acest aspect împrejurarea că anterior concedierii salariatului contestator, au fost angajate alte şapte salariate, având în vedere că momentul angajării acestora este anterior restrângerii activităţii. De altfel, întrucât nu suntem în prezenţa unei concedieri colective, nu ar fi fost relevant nici dacă angajarea celor şapte salariate ar fi avut loc după concedierea salariatului contestator. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 194/CM din 7 iunie 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 192) ".