am si eu o speta la care doresc raspuns daca se poate.
Am fost concediat in urma cu cateva luni pe motiv ca "postul a fost desfintat datorita necesitatii luarii unor masuri urgente care sa asigure reducerea cheltuielilor ca urmare a restrangerii si reorganizarii activitatii." Decizia mi-a fost inmanata la terminarea unei zile de munca cu solicitarea ca de a doua zi sa nu mai vin. Perioada de preaviz de 20 de zile a fost intrerupta de cateva concedii medicale.
In urma cu cca. o luna mi-a incetat CIM. In toata aceasta perioada, de cca. 3 luni, scurse intre momentul informarii mele ca voi fi concediat si incetarea CIM, firma (care este un SA cu peste 100 de angajati) nu a facut decat doua concedieri, in schimb a facut o gramada de angajari in posturi similare sau alte posturi pentru care aveam si eu pregatire. Mie nu mi s-a oferit nici o alternativa de post pe motiv ca nu exista, desi experienta mea ca si economist de peste 15 ani ma califica pentru multe dintre aceste posturi.
Eu stiu sigur ca motivele concedierii au fost strict personale, si au fost cauzate de o persoana din conducere care ma hartuia moral constant si care pur si simplu a vrut sa scape de mine.
Intrebarea mea e simpla - am vreo sansa de castig in instanta daca contest decizia de concediere?
Daca de la data comunicarii deciziei de concediere nu au trecut 45 de zile , atunci puteti contesta in instanta decizia de concediere la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.
1. Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea efectiva a locului de muncă şi existenţa unei cauze reale şi serioase.
2. În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 158/CM din 22 mai 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 198-199).
3. Cauza concedierii nu a fost reală şi efectivă, în condiţiile în care, după concedierea salariatului pentru motivul reorganizării unităţii, au fost angajate alte persoane având aceleaşi atribuţii cu ale salariatului concediat, chiar dacă persoanele nou angajate au fost încadrate cu contracte de muncă pe durată determinată. (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1412/R din 12 aprilie 2006, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2006, p. 116-117)
4. Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti intr-un astfel de litigiu.