avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dupa ce am fost concediat pe motiv ca s-a desfintat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dupa ce am fost concediat pe motiv ca s-a desfintat postul ca urmare a restrangerii si reorganizarii activitatii, au fost facute angajari masive.

Buna ziua,

am si eu o speta la care doresc raspuns daca se poate.
Am fost concediat in urma cu cateva luni pe motiv ca "postul a fost desfintat datorita necesitatii luarii unor masuri urgente care sa asigure reducerea cheltuielilor ca urmare a restrangerii si reorganizarii activitatii." Decizia mi-a fost inmanata la terminarea unei zile de munca cu solicitarea ca de a doua zi sa nu mai vin. Perioada de preaviz de 20 de zile a fost intrerupta de cateva concedii medicale.
In urma cu cca. o luna mi-a incetat CIM. In toata aceasta perioada, de cca. 3 luni, scurse intre momentul informarii mele ca voi fi concediat si incetarea CIM, firma (care este un SA cu peste 100 de angajati) nu a facut decat doua concedieri, in schimb a facut o gramada de angajari in posturi similare sau alte posturi pentru care aveam si eu pregatire. Mie nu mi s-a oferit nici o alternativa de post pe motiv ca nu exista, desi experienta mea ca si economist de peste 15 ani ma califica pentru multe dintre aceste posturi.
Eu stiu sigur ca motivele concedierii au fost strict personale, si au fost cauzate de o persoana din conducere care ma hartuia moral constant si care pur si simplu a vrut sa scape de mine.
Intrebarea mea e simpla - am vreo sansa de castig in instanta daca contest decizia de concediere?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 18 Iunie 2015
Daca de la data comunicarii deciziei de concediere nu au trecut 45 de zile , atunci puteti contesta in instanta decizia de concediere la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.

1. Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea efectiva a locului de muncă şi existenţa unei cauze reale şi serioase.

2. În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 158/CM din 22 mai 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 198-199).

3. Cauza concedierii nu a fost reală şi efectivă, în condiţiile în care, după concedierea salariatului pentru motivul reorganizării unităţii, au fost angajate alte persoane având aceleaşi atribuţii cu ale salariatului concediat, chiar dacă persoanele nou angajate au fost încadrate cu contracte de muncă pe durată determinată. (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1412/R din 12 aprilie 2006, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2006, p. 116-117)

4. Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti intr-un astfel de litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediat cu preaviz pe motiv de restrangerea activitatii dar in perioada mea de preaviz au angajat pe altcineva. maader maader Buna seara, in urma cu o luna am fost concediat cu preaviz pe motiv de restrangere activitate, lipsa comenzi. Am intrerupt perioada de preaviz cu un ... (vezi toată discuția)
Reangajare salariat urmata de o viitoare concediere cristina69 cristina69 Buna ziua. V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele: Un fost angajat (care a fost concediat in timp ce se afla in incapacitate temporara ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat în urma unor hotărâri de reorganizare, însă în timpul preavizului a fost angajat altcineva pe același post. s-a procedat legal? Stefan51 Stefan51 Buna ziua! Se poate considera ca fiind o concediere abuziva faptul ca in urma unor hotarari de reorganizare, datorita restrangerii activitatii angajatorului, ... (vezi toată discuția)