avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Sant nascuta 1feb 1954vechime32ani lucrati
din care 1,5lucrati cu handicap mediu
si am intrebat la Casa de pensii daca ma pot depune cererea de pensionare si mi s-a spus ca da, dar nu se stie ce reglementari vor veni cu noua lege si ca ei sant obligati sa primeasca cererile
cu 30zile innainte.As dori sa stiu daca intra in vigoare noua lege si eu depun cererea acum in decembrie ,dupa care lege voi iesila pensie ?
aici fiind vorba de penalizare ,,varsta..si cererea fiind aprobata sa imi pierd si locul de munca pe nimic. si cu penalizare mai mare.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:01, 13 Decembrie 2010
Noua lege a pensiilor intra in vigoare la 01.01.2011. Iesirea la pensie se va face dupa noua lege, pentru ca pana la 31.12.2010 nu se mai aplica prevederile Legii nr. 19/2000 cu privire la pensia anticipata.
Noua lege prevede:
Aart. 62. – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Art. 65. – (1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au
realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
multumesc mult!
Daca depuneti cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale acum, in decembrie, veti primi decizie de respingere. Indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala si potrivit viitoarei legi a pensiilor. Cererea si dosarul cu acte le veti depune incepand cu prima zi lucratoare a anului 2011.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale krista56 krista56 Buna seara. In august anul acesta, implinesc 55 de ani si termin si perioada de 12 luni de somaj avand in totalitate 35 de ani de munca. Stiti cu cat voi fi ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)