avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mama lucreaza legal din 2004 in Italia,in ce conditii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mama lucreaza legal din 2004 in Italia,in ce conditii beneficiaza de pensie?

Din anul 2004,mama,lucreaza cu contract de munca la o familie din Italia avand in grija o batrana. In primii 2 ani i-au fost platite 40 ore saptamanal,iar in urmatorii 25 de ore/saptamana,insa i s-a spus ca nu are rost sa i se plateasca mai mult deoarece nu poate beneficia de pensie.
Va rog sa imi spuneti care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a putea beneficia de pensie si dupa cat timp este posibil acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 14 Decembrie 2010
Unde ? ... in tara sau in Italia doreste sa beneficieze de pensie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vrea sa beneficieze in tara de pensie,asta la implinirea varstei de pensionare,insa am inteles ca perioadele in care a lucrat se pot cumula sau poate primi pensie din fiecare tara in care a lucrat in mod legal - echivalentul perioadei in care a cotizat.
In tara are o vechime de 24 de ani (6 ani in grupa 1 - preparator produse carbunoase si 18 ani in invatamant).
Nu stiu exact,insa mi s-a spus ca poate primi pensie din Italia dupa zece ani de cotizatie.Cei la care lucreaza mama sustin ca nu va beneficia de pensie cu toate ca a avut contract de munca si i s-au platit toate contributiile,mai putin lunile in care se afla in concediu in tara ( lucru pe cere mama l-a aflat acum 2 saptamani cand s-a gandit sa verifice).I-a spus angajatorului despre acest lucru,iar acesta a fost deranjat spunandu-i ca oricum nu conteaza ca nu poate beneficia de pensie.
Am uitat sa mentionez ca mama are varsta de 49 ani.Mai are pana la pensie,insa ma intereseaza ce trebuie sa faca pentru a nu pierde atatia ani de munca.
Va multumesc!
Referitor la dreptul la pensie în Italia şi în România puteti accesa acest link
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea in munca Lacramioara2014 Lacramioara2014 Pentru o persoana nascuta la 11.03.1956 cu un stagiu de cotizare de 29 ani se pot adauga anii de grupa pentru a beneficia de pensie anticipata? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in timpul de repaus saptamanal olf olf Buna ziua, Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la pensie atat in romania cat si in italia ciprianism ciprianism Buna ziua, am si eu o nelamurire si poate cineva are vre-un raspuns . Mama mea lucreaza in Italia legal cu contract de munca (5 ore pe zi) unde stie ca i ... (vezi toată discuția)