avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua!
Probema mea se prezinta in felul urmator: in 1996 bunicul meu a inceput sa plateasca ratele la o garsoniera luata pe legea 112. Ratele s-au terminat de achitat in mai 2001, moment in care el a intrat in posesia actului de proprietate. La momentul contractarii casei era necasatorit, insa ulterior, mai exact in martie 1999 s-a casatorit. Singurul lui mostenitor ar fi trebuit sa fie tatal meu, insa in situatia de fata, termenii problemei s-au schimbat din pacate.
Noi nu am stiut pana in prezent de aceasta casatorie si acum am dori sa facem in asa fel incat casa sa ramana tatalui meu. Bunicul si sotia sunt de acord cu acest act, insa momentan noi nu dispunem de banii necesari unui contract de vanzare-cumparare si doream sa stiu care ar fi alternativa, in asa fel incat, dupa decesul bunicului sa nu ne trezim ca actuala sotie contesta actul, desi acum e de acord (poate de gura bunicului).
Va multumesc!
Din pacate nu vad nicio modalitate sa va asigurati fara sa depuneti niciun efort financiar... Nu in cazul asta. #-o
Oricum, daca faceti un act prin care urmariti un scop ilegal, atunci ar fi mai bine sa platiti mult mai mult decat se plateste normal pentru un act, caci va platiti siguranta actului...
Daca un client vrea asigurari suplimentare chiar pe un act legal, ii spun ca e nevoie de multe plati suplimentare: intabulari la urgenta, drumuri la DVBL, plata imputernicit, taxe autentificare etc.
Asta e daca doreste ceva ok.
Daca nu... e riscul fiecaruia.

Am lucrat ceva timp contracte imobiliare si va spun ca e cam mult ceea ce cereti. Dar... situatia s-ar putea schimba in functie de muuuulte alte amanunte ale situatiei de fapt, astfel incat ar trebui sa mergeti cu o descriere cat mai ampla si exacta a situatiei la un avocat. El va poate face si actul daca va hotarati.
Inca nu-mi dau seama daca scopul pe care il urmariti e legal sau nu. Depinde de situatia completa, sper sa fie ok.
nu prea ai alta solutie :((
Doar sa moara bunica vitrega inaintea bunicului :D
Romy a scris:

nu prea ai alta solutie :((
Doar sa moara bunica vitrega inaintea bunicului :D


:)) dragut, dar nu doresc asa ceva.
Situatia este cat se poate de legala. Nu e vorba de nimic ilegal.
Intr-adevar, n-am spus chiar tot. La vremea achitarii casei, tatal meu i-a dat bunicului jumatate din valoarea casei si am facut un act de mana (ce tampenie) prin care bunicul recunostea ca a primit banii si se obliga sa-i lase casa dupa deces. Desi el ar fi fost mostenitorul unic. Nici prin cap nu ne-a trecut ca omul se mai poate insura la varsta asta.
In ce priveste banii, deja suntem in lucru cu actele de cadastru si cu certificatul de discernamat pentru amandoi. Insa, un contract de vanzare cumparare ne-ar costa cam 3000 euro, suma pe care nu o avem. Stiu ca acest contract e sfant, insa ma intrebam daca nu exista si o solutie ceva mai ieftina, tinand cont ca noi am platit deja jumatate si teoretic, daca Dumnezeu nu-i lua mintile omului, noi ar fi trebui sa facem doar o succesiune care n-ar fi costat mai mult de 20 milioane, suma pe care deja am risipit-o cu cadastrul si certificatele.
As aprecia ceva raspunsuri la obiect.
Multumesc!

LE: Si mai am o nedumerire. Casa, fiind luata pe legea 112, contractata in '96 si achitata in 2001 se poate vinde in momentul de fata?!
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
andreeagabriela, utilizator
Nu, nu se poate vinde...
Daca nu e nimic ilegal si nu incercati sa obtineti si partea din casa care i se cuvine sotiei bunicului gratis, atunci asteptati acea mostenire sa o dezbateti...
Cred ca am inteles eu gresit ca voiati toata casa. Care e bun comun.
Interdictia de vanzare era de 10 ani din momentul vanzarii adica calculata din 1996 !

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Garantia pt.altul mony mony Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii ... (vezi toată discuția)