avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare de drept
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare de drept

Daca am fost condamnat la doua pedepse privative de libertate de cate 5 ani fiecare,acestea contopindu-se printr-o alta sentinta la care s-a adaugat un spor de 10 luni, ramasa definitiva in august 2001, cand as putea sa fac reabilitarea de drept? Mai concret, pedeapsa am executat-o intre iulie 1997-octombrie2001,dupa care a intervenit eliberarea conditionata, pot revenii cu detalii.
Cel mai recent răspuns: cosmin.d , utilizator 16:06, 22 Martie 2008
Nu te incadrezi la reabilitare de drept.
Trebuie sa faci reabilitare judecatoreasca dar si aici mai ai un pic de asteptat.
Multumesc pt raspuns, dar tot nu sant lamurit cam cat as mai avea de asteptat pt reabilitarea judecatoreasca.:O
Puteti fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească în cazul dvs după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate. Termenul se socoteste de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale.
cosmin.d a scris:

Mai concret, pedeapsa am executat-o intre iulie 1997-octombrie2001,dupa care a intervenit eliberarea conditionata, pot revenii cu detalii.

Hai s-o luam incet: In cazul liberarii conditionate a celui condamnat, intrucat potrivit art.61 Cod penal pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei condamnatul nu a savarsit o noua infractiune, termenul de reabilitare incepe sa curga, NU DE LA DATA LIBERARII CONDITIONATE, CI DE LA DATA CAND SE IMPLINESTE DURATA PEDEPSEI APLICATE.
Deci tu stii exact cand se implinesc 8 ani si 4 luni . ..(dupa calculele mele).
Socotesti de la data cand ar fi trebuit sa iesi dupa executarea intregii condamnari.
Cererea de reabilitare judecatoreasca sa nu o faci mai devreme nici macar cu o zi mai inainte de a se implini termenul.Instanta ti-o va respinge ...si pierzi timpul.
In primul rand, va pot spune ca nu va incadrati din punct de vedere juridic in reabilitatrea de drept, ci in circumstantele unei reabilitari judecatoresti.
Termenul prevazut de lege in care va incadrati este de 5 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate de instanta de judecata penala.
Termenul se calculeaza incepand de la o data precisa, asa ca va trebui sa consultati in mod concret un avocat care sa mearga la dosarul cauzei penale.Altfel este foarte greu de raspuns la intrebarea dvs.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Pedeapsa de 3 ani si 9 luni cu executare- cand ma pot reabilita ? tina_gemeni tina_gemeni cineva a executat 2 ani si 6 luni dintr-o pedeapsa de 3 ani si 9 luni. Cind se reabiliteaza si cum, ca sa se angajeze? (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar Agnes25 Agnes25 In cat timp de la terminarea pedepsei se poate cere reabilitarea cazierului judiciar si care ar fi pasii de urmat pentru asta? Mentionez ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Ajutor cazier. darksideliar darksideliar salutare. in cazierul meu exista doua condamnari una in anul 2007 si una in anul 2010. Prima este de 3ani jumate si a doua de 4ani si 3 luni ambele cu ... (vezi toată discuția)