ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
Termenul de reabilitare de 4 ani +jumatate din pedeapsa aplicata, curge dupa trecerea celor 4 ani si 3 luni conf.art 61 c.p.acum dvstra fiind eliberat conditionat.
ART. 61
Efectele liberării condiţionate
Pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune. Dacă în acelaşi interval cel liberat a comis din nou o infracţiune, instanţa, ţinând seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie menţinerea liberării condiţionate, fie revocarea. În acest din urmă caz, pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită ulterior şi restul de pedeapsă ce a mai rămas de executat din pedeapsa anterioară se contopesc, putându-se aplica un spor până la 5 ani.
Revocarea este obligatorie în cazul când fapta săvârşită este o infracţiune contra siguranţei statului, o infracţiune contra păcii şi omenirii, o infracţiune de omor, o infracţiune săvârşită cu intenţie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infracţiune prin care s-au produs consecinţe deosebit de grave.
Prima condamnare , dacă a avut loc o contopire a pedepselor, nu se mai ia în calcul
Termenul pentru reabilitare începe să curgă de la data la care pedeapsa se consideră executată în integralitatea ei., şi are durata de 4 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei aplicate, deci 6 ani şi 1,5 luni. Dacă pe durata termenului de încercare nu aţi mai comis infracţiuni şi îndeplinţi toate condiţiile prevăzute de lege , după trecerea termenului pentru reabilitare puteţi depune cererea şi aveţi toate şansele să vă fie admisă.
da legally_aid am inteles. multumesc mult. dar eu trebuie sa astept 6 ani si 1,5 luni de la data cand am iesit pe buna purtare sau de la data cand eu nu mai am rest de pedeapsa. ? pentru ca eu mai am rest de pedeapsa pana anul viitor luna martie. eu trebuie sa astept 6 ani si 1,5 luni din acel moment ? eu de ce m-am mai chinuit sa fiu cuminte sa ies mai repede daca trebuie sa astept de la anul din luna martie... Atunci se considera ca am terminat de facut pedeapsa.....??! SI care sunt acele conditii speciale cand nu trebuie sa mai astept atat de mult ca sa pot sa inaintez dosarul pentru reabilitare ? stiti cumva ?
Deci când se termină şi restul de pedeapsă de executat , începe să curgă termenul pentru reabilitare. Nu de la data liberării condiţionate.
Înţeleg faptul că v-aţi străduit să ieşiţi mai devreme , având o conduită bună, dar aţi făcut-o în favoarea dvs. înşivă, nu? că una era să staţi în penitenciar, iar alta a fost să staţi în libertate şi să executaţi restul de pedeapsă .ªi aveţi grijă că, dacă în termenul de încercare mai comiteţi vreo infracţiune, vi se revocă beneficiul liberării condiţionate.
Condiţiile pentru a vă fi admisă cererea de reabilitare le găsiţi în art. 137 cod penal.
Multumesc mult detot pentru ajutor si pentru lamurire, Am vazut ca in noul cod penal perioada de asteptare este de doar 4 ani fara jumatate din sentinta adaugata la cei 4 ani. Daca ar fii sa fie aplicat noul cod penal maine , eu trebuie sa astept perioada dupa codul vechi sau dupa codul penal cel nou ??? si stie cineva daca va fii totusi aplicat noul cod penal ?