avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORITI SAU DIVORTATI??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORITI SAU DIVORTATI??

Buna ziua,

Parintii mei au divortat acum 15 ani.Au stat timp de patru ani despartiti, dupa care s-au impacat.Eu minora fiind, am fost incredintata mamei, dupa un proces lung...
Mama mea, in urma divortului , nu si-a schimbat numele, pentru ca nu vroia ca eu crescand sa ma intreb de ce "ea,are un nume, eu altul,"etc, si nu a fost nici la judecatorie sa ridice hotararea de divort.Ideea e ca ei s-au impacat dupa cum spuneam;intre timp, s-au nascut inca doi copii;pentru actele necesare copiilor, timp de atatia ani, ei au folosit certificatul de casatorie, desi divortati fiind.De ceva timp insa, citind si afland si eu mai multe, am ajuns sa imi pun intrebarea daca parintii mei mai sunt casatoriti legal,sau nu.Dupa parerea mea, eu zic ca nu,odata ce divortul a fost pronuntat in instanta, inseamna ca mariajul lor nu mai este valabil....Mama mea sustine ca nu este adevarat, ca atata timp cat ea nu si-a schimbat numele, si nu a ridicat nici hotararea in original, si nu a predat nici certificatul de casatorie la politie, sau unde se preda, ei inca mai sunt casatoriti. Mie mi se pare cam incerta si puerila afirmatia asta...eu consider ca ei sunt divortati in fata legii, nu?daca este asa, inseamna ca ei au folosit practic in ilegalitate certificatul de casatorie atatia ani, si toate drepturile ce rezulta dintr0o casatorie??

Astept reaspuns, este foarte important.


multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 23:43, 13 Decembrie 2010
Daca exista o hotarare de divort ,inseamna ca parintii dvs sunt divortati.
Exista si posibilitatea,in functie de data divortului sa mai fie casatoriti deoarece pana prin 1979-8o,daca retin exact,dupa pronuntarea divortului,trebuia facuta transcrierea casatoriei.
Daca acea hotarare de dovort dateaza din acea perioada si parintii dvs nu au facut transcrierea este posibil sa fi ramas casatoriti
Parintii mei au divortat dupa 1988...asta inseamna ca sunt divortati.Insa nelamurirea mea este, in atatia ani in care au folosit certificatul de casatorie, si mama mea nu si-a schimbat numele ,implicit nici buletinul, nu trebuia sa se sesizeze macar o autoritate publica?!
Nu a fost necesar sa folosesca Certificatul de Casatorie...copiii sunt declarati la primarie asa cum s-au inteles parintii!!!!Daca au obtinut si alte drepturi....este problema lor,fiecare raspunde pentru faptele lui....Asa cum preciza si colega mai sus...depinde de anul incheieri divortului!!!
multumesc pentru raspunsuri

practic acum, fratii mei care sunt minori,sub tutela cui sunt??daca parintii mei legal sunt divortati?cum ar trebui sa se procedeze ?primul pas ar fi evident, cununia civila..

sunt divortati.mergeti la starea civila si vedeti daca intre timp nu s-au recasatorit.

Alte discuții în legătură

Luarea in spatiu. din anumite motive ,eu si sotia ... titi2013 titi2013 DIVORT, FARA HOTARARE DEFINITIVA. Din anumite motive ,eu si sotia mea am hotarat sa divortam in 2004. La ultima infatisare nu ne-am prezentat cand trebuia ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)