avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORITI SAU DIVORTATI??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORITI SAU DIVORTATI??

Buna ziua,

Parintii mei au divortat acum 15 ani.Au stat timp de patru ani despartiti, dupa care s-au impacat.Eu minora fiind, am fost incredintata mamei, dupa un proces lung...
Mama mea, in urma divortului , nu si-a schimbat numele, pentru ca nu vroia ca eu crescand sa ma intreb de ce "ea,are un nume, eu altul,"etc, si nu a fost nici la judecatorie sa ridice hotararea de divort.Ideea e ca ei s-au impacat dupa cum spuneam;intre timp, s-au nascut inca doi copii;pentru actele necesare copiilor, timp de atatia ani, ei au folosit certificatul de casatorie, desi divortati fiind.De ceva timp insa, citind si afland si eu mai multe, am ajuns sa imi pun intrebarea daca parintii mei mai sunt casatoriti legal,sau nu.Dupa parerea mea, eu zic ca nu,odata ce divortul a fost pronuntat in instanta, inseamna ca mariajul lor nu mai este valabil....Mama mea sustine ca nu este adevarat, ca atata timp cat ea nu si-a schimbat numele, si nu a ridicat nici hotararea in original, si nu a predat nici certificatul de casatorie la politie, sau unde se preda, ei inca mai sunt casatoriti. Mie mi se pare cam incerta si puerila afirmatia asta...eu consider ca ei sunt divortati in fata legii, nu?daca este asa, inseamna ca ei au folosit practic in ilegalitate certificatul de casatorie atatia ani, si toate drepturile ce rezulta dintr0o casatorie??

Astept reaspuns, este foarte important.


multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 23:43, 13 Decembrie 2010
atata timp cat niciunul nu a facut aceste demersuri,daca pe hotararea de divort se specifica ca mama mea trebuie sa-si schimbe numele, mai este necesar sa faca lucrul acesta??

scuze pentru atatea intrebari, dar incerc sa ma informez corect si sa imi clarific toate nelamuririle
asa cum v-am explicat deja, pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hot. de divort, se prezuma ca parintii dvs. sunt in fapt casatoriti.
au mai fost discutii pe acest forum , cu diferenta ca a intervenit decesul unuia dintre soti , iar hot. de divort nu ramasese definitiva .
sfatul meu este ca oricare dintre parinti sa mearga la arhiva la judecatoria unde s-a judecat divortul si sa ceara informatii acolo. daca li s-a comunicat hot. de divort, sa aiba la dansii aceasta hotarare.
sa cunoasca nr. de dosar si sa aiba si CI la dansii .
De regula instantele pun stampila de ramas definitiv si trimit o sentinta si starii civile de la locul de casatorie.Puteti verifica si acolo.Face-ti ceva si veniti cu amanunte.Asa...vorbim la nesfarsit.
o sa revin cu amanunte ,

va multumesc pentru raspunsuri si pentru indrumare
@ roxanel, faceti o mare confuzie intre momentul ramanerii definitive / irevocabile a unei hotarari si ...momentul in care isi aduce aminte cineva, daca isi aduce aminte, sa ceara vreo copie cu mentiunea definitiva si irevocabila.

O sentinta de divort din anul 1988 ESTE definitiva. ESTE ...de-atunci de cand a fost data si neatacata cu recurs.
Apropo, in anul 1988 nu era reglementat apelul. (dispozitiie din c.p.c referitoare la apel au fost abrogate in 1952 si apelul a fost reintrodus in 1992 sau 93)

In 1988 hotararea de divort era doar definitiva ...si atat (fara irevocabila).

Intradevar, in cazul expus trebuie verificat daca hotararea de divort a fost inscrisa pe marginea actului de casatorie. Teoretic ea ar fi trebuit sa fie trimisa din oficiu serviciului de stare civila, dar practic...ne lasam surprinsi.

Daca e inscrisa sunt divortati, daca nu e inscrisa ... cine are interesul sa mai dezgroape cai morti.
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in spatiu. din anumite motive ,eu si sotia ... titi2013 titi2013 DIVORT, FARA HOTARARE DEFINITIVA. Din anumite motive ,eu si sotia mea am hotarat sa divortam in 2004. La ultima infatisare nu ne-am prezentat cand trebuia ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)