avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se face partajul in caz de divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se face partajul in caz de divort?

Buna seara!

Avem o situatie speciala. Suntem casatoriti de 20 ani, avem trei copii si am inceput de la 0. Pe parcursul casniciei am avut mai multe locuinte pe care le-am vandut succesiv pentru ca ne-am mutat dintr-un loc in altul. In final, cu 2 ani in urma, ne-am stabilit in locuinta( teren, padure, etc.) mostenite de sotie dupa decesul parintilor, ea fiind unic mostenitor. Banii proveniti de la ultima proprietate comuna( un apartament) au fost investiti in proprietatea mostenita de sotie.
Relatia dintre noi este foarte tensionata, eu ma simt folosit si gata de aruncat, ea pretinde ca nu am nici un drept aici fiind mostenirea ei. Are act de proprietate pe cele enumerate mai sus si nici nu vrea sa auda ca sa ma treca si pe mine in acte.
Mai mentionez faptul ca timp de aproape 10 ani am fost singurul care a adus venit in casa, ea ocupandu-se cu cresterea copiilor( toti trei veniti in tre ani).
Eu sper sa nu ajungem aici dar, in caz de divort risc sa raman pe drumuri dupa 20 de ani de munca?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
O seara linistita!
Toate bunurile proprii dobandite inainte de casatorie nu intra in partaj ci sunt ale dumneavoastra sau ale sotiei, dupa caz. Daca mobila adusa de la ultimul domiciliu este a dumneavoastra dinaintea casatoriei aceasta va ramane a dumneavoastra, daca este dobandita in timpul casatoriei atunci aceasta va intra in partaj, Nu am inteles exact in ce ati investit banii proveniti din vanzarea apartamentului pe care l-ati avut in comun, ati construit un alt imobil pe terenul sotiei?
Bunurile dobandite in urma dezbaterii succesiunii si a iesirii din indiviziune nu sunt cuprinse in comunitatea matrimoniala de bunuri, nu reprezinta bunuri proprietate comuna in devalmasie , conform articolului 31 din Codul familiei.

( decat daca exista o stipulatie contrara, conform careia sotii dispun de imobilul transmis prin mostenire ).

Asadar, masa partajabila va fi compusa din bunurile dobandite de la data casatoriei ( art 30 , alineatul al doilea , aminteste ca orice conventie contrara este nula).
Mobila a fost cumparata in timpul mariajului ?Sau a fost dobandite inainte incheierii casatoriei ?

In ultimul caz mentionat de mine , atunci aceasta apartine dumneavoastra.

In ceea ce priveste sporirea valorii locuintei , prin efectuarea de acte de administrare si de conservare, sumele de bani investite in acest sens dau nastere unui drept de creanta (in vederea valorificarii acestuia puteti sesiza instanta de judecata , in termen de trei ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii privind desfacerea casatoriei prin divort , intrucat prescriptia intre soti nu curge , este suspendata ).

Pentru a cuantifica aportul dumneavoastra la efectuarea acestor acte , pot fi administrate inscrisuri , martori, interogatoriu , expertize.
Actiunea de partaj poate fi introdusa oricand .
In cazul in care veti ajunge la o intelegere, aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient.
( conform noilor modificari din legea 202/2010 , taxa judiciara de timbru de 3% , raportata la valoarea masei bunurilor de impartit ,nu va mai fi restituita ).

In ceea ce priveste incredintarea copiilor minori, chiar daca nu exista niciun capat accesoriu in cererea introductiva de instanta, instanta de judecata , din oficiu, avand ca reper interesul superior al minorilor, va hotarari care parinte isi va exercita atributiile parintale , crescandu-i si educandu-i.

Celalalt, insa , daca isi va exprima pozitia in ceea ce priveste pastrarea legaturilor personale cu minorii , va avea posibilitatea de a petrece timp alaturi de copiii sai ( prin cererea reconventionala sunt incuviintate pretentii proprii cu privire la modalitatea de stabilire a programului de vizita si la modul de desfasurare a acestuia ).

Succes.


;)
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dvs veti face dovada cu martori ,acte ca ati investit in acest imobil.Veti dovedi totodata prin contractul de vanzare al ultimului imobil ca impreuna cu sotia ati obtinut o suma de bani care se regaseste in lucrarile de renovare si reabilitare ale imobilului.Poate aveti si facturi ,chitante care vizeaza materialele incorporate.Sigur ca aveti dreptul la 1/2 din mobila adusa in casa.Urmeaza ca sotia sa va restituie 1/2 din c/valoarea lucrarilor de constructie pe care le-ati efectuat la acest imobil.Aveti nevoie de avocat,este un proces cu un anume grad de dificultate.
Veti proba cu adeverinte de venituri de la locrile de munca,cu alte acte care dovedesc sumele si provenienta banilor pe care i-ati investit in casa aceea pentru constructie,reparatii,imbunatatiri,relatii de la banci daca ati scos bani,interogatoriu,martori,expertize
Prezumtia de contributie egala la comunitatea de bunuri nu e una irefragrabila , ci una ce poate fi combatuta prin orice proba contrara .( asa incat cota parte din dreptul de proprietate sa nu fie egala cu cea a sotiei , in caz ca se va proceda la imparteala bunurilor dobandite de la data casatoriei, proprietate comuna).

Alte discuții în legătură

Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani și am o fiica de 18 ... mateescu.sabina mateescu.sabina Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani și am o fiica de 18 ani; soțul meu are mai multe proprietăți,însă eu nu am nimic pe numele meu.,sunt ... (vezi toată discuția)
Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)