In data de 03.iulie 2010 sotul meu a decedat, dupa o casnicie de 41 de ani si 6 luni. Averea dobandita impreuna este o casa din paianta in valoare de 900.000 lei vechi cumparata in 05.12.1995. Casa are o gradina de 5.000 mp, valoarea acesteia intrand in pretul casei. Casa se afla in localitatea Fratesti-Giurgiu.
Nu avem alte bunuri.
Ca mostenitor am un singur nepot minor, de 17ani si9 luni, fiul fiicei noaste care a decedat in urma cu 5 ani. La data decesului fiica era divortata iar nepotul ne-a fost dat in plasament cu hotarare judecatoreasca, noua bunicilor materni inca din martie 2006.
Intrebare:
-Ce acte imi trebuiesc si cam cat ar fi (cu titlu informativ) taxa de succesiune;
-Cum trebuie sa procedez pentru ca si nepotul sa fie trecut in actul de proprietate dupa succesiune.
-Va rog sa imi mai dati si alte lamuriri pe care eu nu m-am priceput sa le cer.
Eu sunt pensionara si am o pensie de urmas de 643 roni.
Nu mai am alte venituri.
Va multumesc pentru raspunsurile si lamuririle date.
Cu tot respectul,
Elena Boiteanu
Localitatea Fratesti Judetul Giurgiu
Mergeți la un birou notarial cu actele de proprietate, toate actele de stare civilă (certificate de deces ale soțului și fiicei, certificat de căsătorie al dumneavoastră cu soțul, certificate de naștere la toți), certificat de atestare fiscală de la primăria pe raza cărei este situată casa și terenul, hotărârea judecătorească prin care va fost încredințat minorul, hotărârea de divorț a fiicei dumneavoastră.
Notarul vă va face taxarea.
Moșteniți dumneavoastră un sfert din jumătatea soțului iar nepotul trei sferturi din jumătatea bunicului, reprezentând cota pe care ar fi moștenit-o fiica dumneavoastră dacă s-ar mai fi aflat în viață.
buna ziua.
cu precizarea ca in termen de 6 luni, calculat de la data decesului sotului dvs. , atat dvs. cat si nepotul tb. sa mergeti la notar si sa dati declaratie de acceptare a succesiunii dupa defunct.
ulterior puteti dezbate succesiunea. daca va incadrati in termenul de doi ani de la decesul defunctului, sunteti scutiti de plata impozitului de 2% calculat la valoarea masei succesorale.
Mostenire - succesiune
simao
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos.
Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)