Cer ajutorul ptr a stii daca in timpul casatoriei am cumparat o masina , cu imprumut la banca, acum in timpul divortului am dreptul sa o schimb sau sa o vind?Sau sotul meu are dreptul sa imi ceara jumatate din pretul masinii , care de fapt inca nu e platita nici pe un sfert?IN CAZUL IN CARE NU POT PLATI BANCII imprumutul si masina revine bancii , sotul meu ce drepturi are in legatura cu suma de bani platita ?
I-mi poate cere sa-i platesc lui jumatate din valoarea masinii?Va multumesc.
da o puteti vinde intrucat conform prevederilor legale in vigoare bunurile mobile dobandite in timpul casatoriei pot fi vandute doar de unul din soti fara acordul celuilalt sot.................in ceea ce priveste partajul.da are dreptul la jumatate deoarece daca masina a fost cumparata in timpul casatoriei se considera bun comun al ambilor soti
As dori sa stiu daca banca i-mi ia masina ptr ca nu platesc ratele, si atunci are dreptul sa-mi ceara jumatate din tot pretul masinii sau numai jumatatea care am platit-o deja? In cazul schimbului masinii ,atunci masina noua se mai considera drept comun , daca divortul este in curs?
Masina in cauza e bun comun. La fel, obligatia de plata a ratelor e comuna. Nu puteti sa obligati pe nimeni sa va despagubeasca cu privire la ceva ce nu aveti....iar daca masina e in leasing...nici nu sunteti proprietar.
Daca nu mai plateste nimeni ratele si banca executa masina (in cazul in care sunteti proprietar), si mai raman si bani (adr nu cred), banii vor intra in devalmasie, urmand sa fie partajati potrivit cotei stabilite de instanta sau de comun acord, odata cu partajarea celorlalte bunuri comune. stabilirea procentului ce revine fiecaruia se face in rapor de veniturile avute in timpul casatoriei, precu si de contributia la dezvoltarea valorii bunurilor comune. Cea mai buna solutie in astfel de cazuri e sa cadeti de acord cine va folosi masina, iar acela sa-l despagubeasca pe celalat cu contributia sa la plata avansului si ratelor. Nu trebuie sa fie jumatate, ci in raport de contributia fiecaruia la veniturile comune.
> se mai pune si problema novatiei contractului de leasing, daca masina e preluata de sotul care nu este trecut in contractul de leasing - deci implica si un acord al proprietarului (firma de leasing)
> din ce vad eu in mesajul initial, masina este proprietatea comuna a sotilor fiind achizitionata cu credit de la banca (fiind probabil instituit un gaj fara deposedare sau cel putin privilegiul legal al celui care imprumuta banii prevazut in Codul civil), asadar masina poate fi vanduta de oricare dintre soti, celalalt avand un drept de creanta asupra pretului obtinut conform cotei-parti ce i se cuvine din bunurile comune
> in ceea ce priveste plata imprumutului la banca, banca va urmari probabil bunul (daca gajul sau privilegiul este inscris in Arhiva de garantii mobiliare) ori pe sotul care este trecut ca si imprumutat in contract (asta o spun din proprie experienta); daca sunt trecuti in contract ambii soti (imprumutat si coplatitor) vor fi urmariti ambii solidar; daca unul e girant, va fi urmarit dupa cum a renuntat sau nu la beneficiul de diviziune si de discutiune; sotul executat se poate indrepta impotriva celuilalt pentru a recupera cota-parte din suma achitat la banca ce i se cuvenea celullalt sot
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj
gratiela26
Sunt casatorita de 6 ani ,nu am proprietati (casa , teren...nimic pe numele meu ).Am un imprumut pe care l-am facut in timpul casatoriei in urma caruia eu am ... (vezi toată discuția)