avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Buna ziua,
Ma numesc Anghel Ion am 56 de ani si 38 de ani de munca dintre care 14 ani de grupa 1. As dori sa stiu cand ma pot pensiona dupa legea care intra in vigoare la 01.01.2011
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Anghel _1954 , utilizator 21:33, 13 Decembrie 2010
Domnule Anghel, ati postat de pe doua conturi diferite, intreband pentru doua persoane diferite. Totul este in regula, numai ca va rog sa nu mai interveniti de pe contul militarualex, intrebarea ati postat-o de pe contul Anghel_1954.

Pentru barbatii nascuti dupa 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani. Din aceasta varsta se face reducerea.

Anghel_1954 a scris:
cei 7 ani ce rezulta din reducerea varstei pt 14 ani de gr1 se pot aduna cu cei 5,5 care rezulta din reducerea celor 21 de ani de gr2

Reducerile pot fi cumulate, ati inteles corect, dar numai daca ar fi vorba despre 14 ani lucrati in conditii speciale, nu despre 14 ani lucrati in grupa I de munca.

Potrivit art. 158 din lege, perioada lucrata in grupa I de munca constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, reducerea varstei standard facandu-se potrivit tabelului nr. 1 de la art. 55. Adica se aduna 14 ani cu 24 de ani, rezultand 38 de ani lucrati in grupa I si II de munca, adica in conditii deosebite potrivit viitoarei legi. Reducerea varstei standard pentru 38 de ani lucrati in conditii deosebite este de 8 ani.

Art. 158. – (1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) sunt încadrate în condiţii speciale.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Later edit

Dupa data de 01.04.2001 nu ati lucrat in grupe de munca. Dupa aceasta data puteati sa lucrati numai in conditii deosebite sau in conditii speciale. Legislatia referitoare la grupe de munca s-a abrogat din 01.04.2001.
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am scris de doua ori pentru ca cea de a doua este pt sotia mea daca aveti un raspuns si la cealalta va sunt recunoscator!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare danciudanielaadina danciudanielaadina Am si eu o intrebare.Sotul meu este nascut in 08.11.1961,este angajat din 15.09.1978 iar din 20.04.1987 pina in 01.04.2001 a lucrat in gr.II de munca si din ... (vezi toată discuția)
Grupa speciala cumulata cu a 2a? silvia99 silvia99 va rog frumos, in vederea reducerii varstei de pensionare, grupa speciala de munca se cumuleaza cu grupa a 2-a? daca da, care e textul de lege? mii de ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)