avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele 25, 26 decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele 25, 26 decembrie

Buna ziua!Lucrez la o companie de asigurari de 7 luni, program luni-vineri 8 ore ,in weekend 13 ore , si am contract de mandat cu salariu fix pe luna.Ce nu inteleg eu,si vreau sa aflu este:programul meu in preajma sarbatorilor este 24 ,25 ;31 dec program pana la 19(in loc de 22:00), 26;27;28;29;30 program normal, iar pe 01 ianuarie de la 7 pana la 17:00.E corect?Zilele astea daca le lucrez nu ar trebui platite dublu?Mai ales cele in weekend?
Eu sunt studenta in an terminal momentanla contabilitate,si oricat as vrea nu am cunostintele necesare pentru a nu fi luata peste picior de niste nesatui de oameni.
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine!Eu am luat in considerare demisia ,in cazul in care nu vom ajunge la un consens.Multumesc1
Cel mai recent răspuns: elena_roxana , utilizator 08:22, 14 Decembrie 2010
Zilele de 25, 26 decembrie si 1 si 2 ianuarie sunt zile libere conform codului muncii.
Codul muncii prevede:

Sarbatorile legale
Art. 134. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 135. - Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 137. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Art. 138. - Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Aveti contract individual de munca sau contract de mandat (asa ati mentionat in mesajul initial) cu acea societate?
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am contract de mandat, care dupa spusele lor este inregistrat la administratia financiara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale cazinoyo2 cazinoyo2 Buna ziua, In conditiile in care in una dintre sarbatorile legale( ex 05.04.2010 - a doua zi de Paste), zi in care angajatorul nu va plati acea zi cu ... (vezi toată discuția)