avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratie notariala TVA 5% imobil nou
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratie notariala TVA 5% imobil nou

Ziua buna.
Vreau sa cumpar un apartament nou de la un vanzator care e inregistrat ca PFA si e platitor de TVA, si m-a pus sa dau o declaratie la notar cum ca nu am mai cumparat un imobil cu cota redusa de 5%.
In ce mod ma poate afecta declaratia asta pe viitor? Am inteles de la cineva ca am dreptul o data in viata sa cumpar un imobil nou cu cota redusa de impozitare. Asta inseamna ca pe viitor daca voi vrea sa cumpar un imobil nou, vanzatorul va trebui sa plateasca TVA de 24%? Eu daca voi vinde o casa mostenita banuiesc ca nu trebuie sa platesc TVA, doar impozit 3%, nu? Doar PJ si PFA platesc TVA, din cate stiu, dar nu sunt sigur.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 18:38, 13 Decembrie 2010
asa cum spune si legea, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.
daca veti mai cumpara o locuinta noua, se va taxa cu cota de tva standard din momentul vanzarii.
la vanzarea casei veti plati doar impozitul perceput de stat pentru transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, adica 3% sau daca valoarea depaseste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv (imobil dobandit intr-un termen de pana la 3 ani, inclusiv)

in cazul imobilelor noi sau a terenurilor construibile si persoanele fizice pot plati tva, daca deruleaza mai multe tranzactii intr-un an, astfel incat totul sa se transforme intr-o afacere care, fireste, trebuie taxata ca atare.
dar cum casa dvs. nu este noua, nu aveti de ce sa va facti griji.

mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri vanzare-cumparare imobil olivianus olivianus Buna ziua, Cand o proprietate imobiliara este vanduta /cumparata as dori sa stiu, la ce tip de cheltuieli tre sa se astepte cumparatorul pe de-o parte, dar ... (vezi toată discuția)
Taxe cumparare locuinta lazarlivia lazarlivia Cand se cumpara o locuinta plateste taxa la notar si vanzatorul, ori numai cumparatorul? Cat este taxa pentru 5000 euro? (vezi toată discuția)
Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)