Buna ziua,
Cand o proprietate imobiliara este vanduta /cumparata as dori sa stiu, la ce tip de cheltuieli tre sa se astepte cumparatorul pe de-o parte, dar si vanzatorul pe de cealalta parte (nu valoric): taxe catre stat, onorariu catre notar, TVA (ce valoare :9% sau 19% ??? si in ce conditii - stiu ca era la un moment dat, un termen de 3 ani in care daca vindeai plateai un impozit raporat la valoarea din contractul de v/c, iar daca depaseai cei 3 ani, nu mai plateai acea taxa/mai este aplicabila aceasta situatie sau s-a modificat?)
Multumesc
Cumparatorul:
- onorariu notarial (in lipsa prevederii contrare in contract);
- taxe intabulare in cartea funciara (achitate tot notarului);
- TVA numai daca vanzatorul este platitor de TVA. Cota standard este 19%, in anumite conditii este 5%.
Vanzatorul persoana juridica: - nimic, pretul va intra in calculul profitului impozabil;
Vanzatorul persoana fizica:
- impozit pe venitul din trasferul imobilului, calculat dupa cum urmeaza:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani]:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Daca vanzatorul este platitor de TVA (indiferent ca e PF sau PJ), atunci el va colecta TVA-ul de la cumparator si va face decontul aferent, urmand sa plateasca statului suma rezultata (daca e cazul, bineinteles).
Normal, deoarece notarul este de regula platitor de TVA. Onorariul sau include si TVA, tocmai de aceea nu l-am pus separat, si nu are legatura cu calitatea cumparatorului de PF sau PJ.