avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu risc maternal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu risc maternal

Sunt insarcinata in 11 saptamani si pentru ca medicul mi-a spus ca exista un risc mi-a recomndat sa intru in concediu de risc maternal. Am citit aici pe forum diverse opinii privind calculul acestui tip de concediu si aproape toate dau copy/paste textului de lege fara a explica clar formula.
Din ce am inteles eu daca am un brut de 3200 ron baza de calcul va fi 3200X6 luni=19200 ron .(In lege se spune ca veniturile se plafoneaza la limita a 12 salarii brute pe tara adica 7200 ron.)
Baza de calcul va fi prima varianta?
Daca da , suma rezultata de 19200 ron se imparte la 130 zile lucratoare (totalul celor 6 luni). In afara de cei 63 ron lunar care se scad se mai aplica si impozitul?
Pentru ca textul de lege spune ca se considera venit neimpozabil vebitul obtinut din cuantumul concediului de risc maternal.
Sa inteleg ca in afara de cei 63 ron din 3200 ron nu mai scad nimic?
Cel mai recent răspuns: ContSters88583 , utilizator 20:04, 14 Decembrie 2010
Va redau din OUG 158/2005
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Pe scurt, daca in fiecare luna ati realizat venituri brute de 3200 lei si in ultimele 6 luni ati realizat venituri in aceste 130 zile lucratoare, calculul in faceti asa: 19200/130=147.69 venit baza medie CM
(nu este cazul sa se plafoneze nimic, pentru ca nu aveti venituri mai mari de 7200lei)
Rezulta 1 zi de CM va fi platita astfel: 147.69*75%=110.76
Daca de exemplu, veti avea CM o luna care are 22 de zile, veti avea 2437 lei, din care, intr-adevar, singura retinere este 63 lei(cas pt CM=10,5%* salariul minim pe economie/nr zile lucratoare* nr zile CM)
multumesc,m-am edificat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal irina69 irina69 Buna ziua! As dori sa intreb, urmatoarele lucruri: -daca cm risc maternal se calculeaza ca 75% din media ultimelor 6 luni din ultimele 12 luni l - cm ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate roxana.elena roxana.elena Sal brute pe ultimele 6 luni: mai:1672 lei iunie:1672 lei iulie:1672 lei august:1400 lei septembrie:1400 lei octombrie 1400 lei Concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)
Ajutor - calcul indemnizatie concediu prenatal!!! Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei in urmatoarea situatie: Incepand cu 19 mai 2009 angajata intra in concediu prenatal. In mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)