avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

povestea suna asa : dupa legea 18 s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unui teren agricol 1,5 ha in numele sotiei supravietuitoare si a singurului copil (tatal meu). Sora vitrega a tatalui meu, functionar in Comisia de atribuire a terenurilor de atunci, s-a ocupat de aceste acte pastrand in posesia sa titlul de proprietate asupra terenului si asupra unei casa +gradina. Practic tatal meu nu are niciun act.
A platit rol fiscal pe casa pana acum cativa ani cand i s-a transmis prin niste rude ca rolul fiscal este pe numele mamei sale (care are copii din mai multe casnicii, printre care si sora vitrega, functionara la primaria din comuna respectiva). Noi banuim ca a falsificat niste acte, punand in patrimoniul mamei intreg terenul + casa si gradina, din care tatal meu avea cota de 3/4.
Din pacate tatal meu a fost neglijent si nu i-a cerut niciodata titlurile de proprietate.
Exista vreo posibilitate sa fie cerut un duplicat de la Comisia respectiva? Exista vreo arhiva in acest sens? Ma intereseaza atat pt casa, cat si pentru teren.

Zilele trecute a fost sunat de sora votrega sa se prezinte la notariat sa semneze un act, dar a refuzat sa-i precizeze despre ce act e vorba. Erau chemati toti copiii si mama (in viata). Banuiesc ca era vorba de un partaj de ascendent. E nevoie de semnatura sa la partajul de ascendent? Tata s-a certat cu ea a si refuzat sa se duca.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 10:08, 15 Decembrie 2010
La cotor (registrul din care au fost eliberate titlurlie) se gaseste duplicatul acestuia. Tatal dvs, poate face cerere sa i se elibereze o copie dupa acel titlu.

In ceea ce priveste partajul de ascendent (sau imparteala de ascendent) acesta este o cu totul alta institutie juridica, neaplicabila cazului dvs. (un partaj de ascendent presupune o donatie sau testament facuta de catre o persoana descendentilor sai in anumite conditii)

In cazul dvs, trebuie sa faceti un partaj succesoral sau o iesire din indiviziune (depinde pe numele cui este emis titlul).

Daca aveti suspiciuni cu privire la corectitudinea titlului de proprietate, puteti intenta o actiune in instanta pentru anularea sa, totala sau partiala.
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
Florin*, utilizator
N-ati inteles. Sora vitrega e posibil sa fi falsificat titlul de proprietate, iar terenul si casa sa fie trecute pe numele mamei, astfel patrimoniul ei este mai mare si vor veni toti la mostenirea acestor bunuri, in loc sa fie doar ale tatalui meu. De asta am zis ca banuiesc ca sora vitrega dorea sa fie facut un partaj de ascendent, pentru a nu se mai isca certuri dupa decesul batranei.

Relativ la titluri, unde trebuie sa ne adresam? Prefecturii?
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
Mihaela Enache, Avocat
Nu-i asa simplu cu duplicatul. Intai ar trebui sa faceti un mic fals in declaratii si sa declarati titlul pierdut la Monitorul Oficial (ceea ce este minciuna, din moment ce nu l-ati detinut niciodata). Cu adeverinta de la Monitorul Oficial va adresati Prefecturii, alaturi de o cerere si acte de stare civila ale persoanei care figureaza pe titlul de proprietate. Pentru a-l declara pierdut, trebuie sa cunoasteti, de asemenea, numarul titlului si data emiterii acestuia.
Ca sa va lamuriti ce si cum, eu zic sa mergeti frumos la registrul agricol sau biroul de taxe si impozite locale al primariei, unde sigur exista o copie xerox a titlului, macar sa vedeti cine cu ce bunuri figureaza. Daca s-a eliberat un singur titlu, atat sotiei supravietuitoare cat si tatalui dvs, in mod sigur s-a trecut, alaturi de terenul din camp, si curtea (casa nu se trece pe TP). In acest caz, cei doi au drepturi egale, iar acea chemare la notar este posibil sa fie pentru iesirea din indiviziune.
~ Conținut șters la cerere ~
1. Titlul de proprietate se refera doar la teren , nu si la constructie "casa"
2. Pentru constructie se elibereaza de catre primarie un "Certificat de atestare a edificarii constructiei"
3. Puteti obtine copie dupa titlul de proprietate prin cerere la OCPI . Ar trebui sa cunoasteti unele date... nr parcela, nume proprietar... si evident datorita opacitatii sistemului ar trebui sa dovediti cumva ca sunteti "indreptatit" sa solicitati o copie.
4. Date despre titlurile emise gasiti si la primarie dar copi (certificate sau nu doar de la OCPI)
5. inaintea Titlului s-a emis un Proces verbal de punere in posesie (de catre comisie pe baza unui dosar)
6. Puteti merge, mai simplu, la notar - acesta (impartial prindefinitie #-o) ar trebui sa va arate si actele si sa va explice ce/de ce/pentru ce semnati.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
Cristian Fara, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate bella_y bella_y Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate teren, disparut pascu tavi pascu tavi Tatal meu a fost re[mproprietarit cu 2,34 ha, cu titlu de proprietate. Terenul l-a dat in arenda la o societate agricola, dar cred ca a comis si gresala de a ... (vezi toată discuția)
Vreau sa cumpar un teren extravilan dar, proprietaru terenului a perdut titlu de proprietate . parlac parlac Am un teren extravilan ,un vecin cu terenu meu vrea sa vanda bucata lui de teren .Vreau sal cumpar eu ,dar problema este ca el a pierdut titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)