avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Procedura ridicare dosar somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Procedura ridicare dosar somaj

Buna ziua,

Ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie. Pe 29 noiembrie am depus dosajul de somaj si maine, adica pe 15 dec ar trebui sa ma duc sa pun prima viza si sa ridic carnetul de somer. Saptamana trecuta am gasit un loc de munca si mi s-a spus ca de vineri, adica de pe 10 decembrie figurez la ITM ca angajat al acestei firme. Eu trebuie sa ridic dosarul de la ANOFM, dar as dori sa stiu procedura pt ca maine ar fi ultima zi din cele 3 zile in care sunt obligata sa anunt incadrearea in munca. Am luat de la ANOFM doua formulare:" instiintare incadrare in munca" si " declaratie privind situatia locurilor de munca". Cu care dintre cele 2 exemplare completate trebuie sa ma prezint pt a ridica dosarul. I-am adus angajatorului formularele si nu intelege ca trebuiesc completate pt ca altfel nu pot sa ridic cartea. si nici nu vreau sa depasesc termenul de 3 zile(daca intradevar sunat incadrata in munca la ei).Cum sa procedez.? Imi vine sa completez eu si sa-l pun decat sa le citeasca si sa le semneze. Sau trebuiesc completate de contabil?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:56, 15 Decembrie 2010
1. Formularele ar trebui completate de angajator (fie de la RU, fie contabilul). Puteti sa le completati si dvs. daca aveti toate datele necesare. Amandoua trebuie duse la Agentia de Somaj.
2. Daca nu le duceti in 3 zile nu este vina dvs. ci a angajatorului, asa ca nu va faceti probleme. Dvs. semnati CIM si va duceti cu o copie la Agentia de Somaj. Cei de la Somaj ar trebui sa-l contacteze pe angajator si sa-i spuna ce sa faca sau sa-l sanctioneze.
3. Daca incheiati CIM pe perioada nedeterminata va inceteaza indemnizatia de somaj.
4. Daca incheiati CIM pe perioada determinata, mai mica de 12 luni, atunci se suspenda somajul si se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CIM.
Eu nu inteleg cum figurez angajata de vineri daca nu am semnt niciun contract..nimic. Sincer, nici nu stiu ce functie si salariu de incadrare o sa am trecuta pe contract. Mi se pare ca incearca sa ma cam duca de nas. I-am zis ca maine ma duc la ANOFM sa pun viza si mi-a zis ca figurez inscrisa la ei. Pot sa fiu inregistrata la ITM fara ca in prealabil sa fi semnat un contract de munca? Daca ma prezint maine la ANOFM pot sa am probleme din cauza acestei asa zise inregistrari? Mie vineri mi s-au cerut prin mail datele personale, mi s-a spus ca pt angajare, dar nu am semnat nimic. Stiu ca daca maine nu ma prezint la programarea pt viza pierd dreptul la somaj si imi este teama ca poate actualul angajator ma duce de nas asa ca mai bine prefer sa am viza pusa si daca e..dupa ce semnez contractul sa duc carnetul de somer inapoi. Aseara, unul dintre asociati mi-a spus ca nu imi fac contract pe perioada determinata pentru ca daca ma dau afara nu mai iau somaj, dar din cate mip-ati spus dvs este exact invers. Puteti, va rog frumos, sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
gabrielle_24, utilizator
1. Va duceti la AJOFM in ziua de viza si vizati carnetul de somer.
2. AJOFM nu are nici o dovada ca aveti CIM.
3. Daca nu ati semnat CIM acesta nu poate fi inregistrat la ITM.
4. Am spus ca veti reprimi indemnizatia de somaj daca CIM pe perioada determinata inceteaza la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (art.56j din Codul muncii). Daca va inceteaza CIM inainte de expirare nu mai puteti relua somajul.
5. Stati in continuare in somaj si asteptati sa vedeti ce mai zice angajatorul. Daca va incheie CIM va duceti cu un exemplar la AJOFM si stiu cei de acolo ce sa faca.
Va multumesc mult, mi-ati fost de un mare ajutor pentru ca eram foarte derutata.
Multumesc
Sa cititi bine CIM atunci cand il veti semna. Fiti atenta la data inceperii activitatii, la salariu, la zilele de CO si la tot ce scrie acolo.

Alte discuții în legătură

Angajare dupa somaj rraicu rraicu Buna seara! am si eu o intrebare; am fost disponibilizata incepand cu data de 01.02.2010, prin desfiintarea postului; mi-am depus dsosarul de somaj; la data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj my23 my23 Buna ziua, Daca luna aceasta pe 14 ma duc la 1 viza pt somaj in cat timp mi se vireaza banii pe card? Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj teodorarus teodorarus buna,vroiam sa stiu cum trebuie sa procedez daca sunt in somaj si tocmai mi-am gasit un loc de munca iar din somaj mai am 5 luni? multumesc (vezi toată discuția)