avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reinnoire act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reinnoire act aditional

Buna dimineata/seara

Actualmente sunt in Statele Unite, trimis de firma din Romania, care are sediul central in Denver.
Am cateva probleme de semnalat: la data angajarii aveam 6 ani experienta, si am semnat anul trecut in aprilie un contract de munca la firma din Romania, iar dupa doua zile l-au suspendat si am semnat un act aditional pentru pregetire profesionala care precizeaza ca trebuie sa fac un training in Denver pe o durata de 1 an, cu posibilitate de prelungire inca un an. In afara faptului ca nu am efectuat pana la aceasta data niciun training, ci efectiv am lucrat, am inteles ca firma doreste prelungirea actului aditional cu inca un an. In codul muncii am vazut ca acest training poate dura maxim 2 ani, sub forma de pregatire profesionala.
Problema care apare este ca am o confirmare scrisa de la departamentul Resurse umane, gen e-mail, care stipuleaza faptul ca la incheierea unui an de la semnarea aditionalului, mi se va face o evaluare profesionala si vor avea loc cresteri ale indemnizatiei din tara, transformat in salariu ulterior. Vorbind saptamana trecuta de acest lucru la firma, mi s-a raspuns ca nu are cum sa mi se faca marirea de salariu in aprilie si implicit evaluarea, intrucat politica firmei referitoare la maririle salariale prevede acest lucru in luna septembrie, si nu am cum sa beneficiez acum de majorarea salariala. Mai mult, contractul meu expirand pe 25 aprilie, vroiam sa merg in tara la firma sa vorbesc despre viitorul meu. Departamentul Resurse umane mi-a raspuns ca nu este nevoie sa vin in tara, intrucat mi se va prelungi automat cu un an actul aditional, si marirea se va face in septembrie.
Am impresia ca nu este normal sa se faca acest lucru. Eu doresc sa vin in tara si sa vad despre ce este vorba si sa semnalez problemele aparute. Mentionez ca valoarea "traing-ului" este de 60 de mii de dolari, si sunt obligat sa lucrez alti 3 ani la firma. Daca nu vin in tara, si o sa ma trezesc cu un nou contract sa zicem, in septembrie, prin care se stipuleaza ca trebuie sa mai stau un an in Denver, si cu marirea indemnizatiei din tara la bunul plac al firmei, ajung ca in doi ani, dupa terminarea asa zisului training, sa ma regasesc cu un salariu in tara net inferior. Alt aspect foarte important este faptul ca in decursul perioadei care am stat aici nu am invatat nimic nou, folosindu-mi cunostintele de la locul de munca anterior. Aici mi se asigura cazarea, si o diurna de 53 de dolari pe zi, pentru masa. Salariul din tara (indemnizatia) este de 800 de dolari net, si aceasta suma a ramas blocata inca din aprilie anul trecut, si ar urma sa aiba loc o marire a indemnizatiei abia in septembrie. Consider neoportuna aceasta atitudine a firmei, prin care pur si simplu mi s-a implantat un pumnal in stomac, care poate fi rasucit la bunul lor plac. O serie de promisiuni verbale facute de firma la angajare nu si-au gasit solutionare.
Intrebarea mea este: care este cea mai buna cale de actiune pe termen scurt?
Eu sunt decis sa vin in tara dupa 25 aprilie pe banii mei, suportand un bilet de avion de 1600 de dolari, numai sa mi se faca dreptate, si sa mi se respecte niste drepturi minimale.
Am reusit sa fac rost de dovezi (copii ale documentele in engleza), care stipuleaza ca intre cele doua firme s-a semnat un contract prin care firma din Romania trebuie sa asigure persoanal de specializarea mea (inginer arhitect proiectare civila) firmei din USA, pe baza unui contract, pe baza caruia firma din Romania urmeaza sa primeasca 60 de dolari pe ora de proiectare realizata de mine. De asemenea, am progress report-ul lunar, prin care se stipuleaza suma pe care firma din Romania o primeste si care sunt cheltuielile cu mine. Per total, firma are de castigat. Ultimul aspect este ca eu am contractul suspendat in tara, datorita faptului ca firma nu are inca infiintat un departament de arhitectura in Romania, urmand sa il deschida, potrivit spuselor directoarei, la o anumita data, dar neprecizata.
As dori sa gasesc o cale prin care sa reusesc sa scap de aceasta firma, care pur si simplu mi-a inchis orizonturile, si care ma munceste in baza unui contract mincinos. Doresc sa imi dati cel mai bun sfat, un sfat competent pentru modul meu de actiune in viitorul apropiat.
Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: vladutvladut , utilizator 18:06, 20 Martie 2008
Sunt membru al Baroului New York. Scrieti-mi detalii la lawoffice@uv.ro in engleza va rog. Poate va pot da un sfat.
inainte de a pleca la aceste cursuri ai semnat un act aditional la contractul tau de munca ?
Da, am semnat un act aditional la contractul de munca, prin care se stipula participarea la acest training, cu posibilitatea de prelungire pe inca un an. Eu inteleg prin posibilitate de prelungire un nou act aditional prin care cele doua parti sa fie de acord cu cerintele care se vor regasi in noul act aditional. Multumesc anticipat
Fraza exacta din actul adtional este urmatoarea: Luindu-se in considerare cheltuielile suportate de angajator cu stagiul de pregatire profesionala, in conditiile prezentului act aditional, perioada de formare profesionala intinzandu-se pe o perioada totala de 1 an, cu posibilitate de extindere, salariatul se obliga ca timp de 4 ani din momentul semnarii acestui act aditional, sa nu determine, din initiativa sau din culpa sa, incetarea raportului de munca cu S.C. W.... S.A.
Altfel spus, citind in codul muncii mai multe detalii, am aflat ca perioada totala pentru acest tip de training, de pregatire profesionala nu se poate intinde pe o perioada mai mare de 24 de luni. Problema care mi se pare fundamentala este faptul ca dupa finalizarea unui an, este necesar sa semnez un nou act aditional logic, si nu cred ca se poate face o prelungire automata a actului aditional, sau, si mai rau, sa il primesc prin DHL probabil la o data ulterioara. Chiar nu am niciun fel de drepturi? Chiar nu pot refuza o reinoire a actului aditional? In acest caz, departamentul de arhitectura nefiind infiintat in Romania, ce masuri pot intreprinde impotriva mea?
Doresc sa iau legatura cu un avocat care este specializat in probleme de dreptul muncii, pentru a-mi acorda sprijinul contra cost. Mentionez ca pot plati consultatia juridica on-line, trebuie doar sa aveti un cont. Putem lua legatura la adresa vladutiasi@yahoo.com. Cu multumiri

Alte discuții în legătură

Act aditional vladutvladut vladutvladut Buna dimineata Pe scurt: firma de proiectare edificii industriale din Iasi cu care am incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata pentru un post ... (vezi toată discuția)
Act aditional de training djtrex djtrex Salut! Am o mare problema. In data de 15 septembrie am fost angajat la o fabrica pe un contract de 3 luni (contract de training). La semnarea contractului eu ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar bcu bcu Buna. As avea nevoie de putin ajutor. Apartamentul unei persoane din familia mea a fost girat la banca pentru un credit contractat de o firma al unei alte ... (vezi toată discuția)