Buna dimineata
Pe scurt: firma de proiectare edificii industriale din Iasi cu care am incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata pentru un post care nu este creeat in cadrul firmei (departamentul constructii metalice), mi-a suspendat contractul dupa 3 zile si apoi am fost trimis in SUA pentru un stagiu de formare profesionala (nefiind proaspat absolvent, in trecut lucrand in domeniul mai sus amintit, avand deja calificare profesionala in acest domeniu). Contractul a fost supendat pe baza unui act aditional care prevede obligativitatea efectuarii in SUA a unui stagiu de pregatire profesionala, in durata totala de 1 an, cu posibilitatea de prelungire. Obligatiile mele se refera la obligativitatea desfasurarii activitatii pentru firma din Iasi, 3 ani de la data absolvirii cursului, in caz contrar trebuind sa restitui 60000 de dolari, proportional cu perioada nelucrata. La sfarsitul acestei luni, actul aditional expira, si firma romaneasca vrea sa prelungeasca pentru inca un an acest act aditional, lucru care nu imi convine, deoarece nu beneficiez de nici o forma de crestere a indemnizatiei, evident, indemnizatia ramanand cea de la nivelul anului trecut, cu efecte nefavorabile asupra nivelului meu de trai pentru inca un an.
Intrebarile mele sunt:
- cum pot refuza sa mi se prelungeasca acest act aditional cu inca un an, dorind, evident, sa lucrez in Iasi, desi firma spune ca postul meu nu este infiintat, sau contractul sa fie desfiintat intre cele doua parti?
- exista prevederi legale in codul muncii, care sa ma oblige sa semnez inca un stagiu de pregatire profesionala, si tot asa la nesfarsit?
- din moment ce postul nu este infiintat in tara, cum pot sa ma pregateasca la infinit, fara existenta unor planuri reale?
- problema cea mai grava este data de faptul ca firma din tara lucreaza ca o firma de intermediere forta de munca, intrucat am descoperit ca firma din SUA plateste efectiv pentru mine 35 de dolari pe ora de proiectare firmei din Romania, asigurand si toate cheltuielile legate de deplasarea mea aici (cazare, transport, asigurarea diurnei zilnice de 53 de dolari)
- intrucat detin copii dupa acte care atesta acest lucru, precum si o serie de documente semnate de mine la actualul loc de munca, suficiente sa ateste ca pe toata durata anului am desfasurat munca efectiva, este posibil sa actionez firma in judecata, folosindu-ma de aceste documente, sau cerand in instanta aratarea acestora de catre firma, pe baza numerelor de contract?
- pot lua legatura cu fiscul roman, in asa fel incat sa aflu daca firma declara aceste sume, sau se face o foarte frumoasa spalare de bani?
Multumesc frumos