Am semnat inainte de inceperea efectiva a muncii un contract de munca in care este stipulat ca in cazul in care voi demisiona va trebui sa returnez proportional cheltuielile de formare (15000 euro).
Mentionez ca nu am semnat nici un act aditional care sa detalieze ce inseamna formarea profesionala (de asemenea nici in CIM nu este mentionat specific in ce sunt format profesional, doar ca va trebui sa particip la cursul de formare profesionala), de asemenea nu am participat la nici un curs care sa imi ofere o diploma autorizata sau orice fel de diploma.
Ce firma numeste formare profesionala initiala este transferul activitatilor financiare dintr-o alta tara in Bucuresti (efectiv am preluat si m-am asigurat ca ce se facea intr-o alta tara pentru mult mai multi bani acum se face mai ieftin in Romania)
Poate pe baza datelor descrise mai sus firma sa Imi solicite rambursarea cheltuielilor de formare?
Chiar daca v-ar cere asa ceva, are sanse sa piarda intr-o eventuala actiune in instanta.
La finalizarea unui curs de formare profesionala se elibereaza o diploma/ un certificat de formare profesionala.
De asemenea, angajatorul va trebui sa dovedeasca organizarea cursului , participarea dvs la el si finalizarea cursului, inclusiv semnarea unui act aditional cu clauza de formare profesionala.
art.198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. (2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Multumesc pentru raspuns.
As dori sa stiu daca partea cu actul aditional este optionala, adica daca in codul muncii se precizeaza ca toate obligatiile ulterioare se stabilesc prin act aditional, atunci doar in actul aditional se pot stabilii? Daca obligatiile sunt precizate in CIM sunt ele la fel de valabile ca in actul aditional?
Multumesc inca o data