avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Bine v-am regasit!

Sant pensionar invaliditate gr.II din anul 2000 si dupa vechea lege a pensiilor ma incadrez la pensie limita de varsta in iulie 2011 la implinirea varstei de 64 ani.Intrebarea mea este : Cu cat timp inainte trebuie depusa cererea de solicitare de intrare in pensie limita de varsta, daca mai trebuiesc depuse si alte documente ,daca anii in care am fost pensionat invaliditate gr.II (respectiv 10 ani) influenteaza intr-un fel sau altul calculul pensiei limita de varsta! In ce conditii pensia limita de varsta poate fi mai mica decat pensia de invaliditate si daca mai putem face optiune pentru pensia cea mai mare din cele doua ?
In speranta ca ma veti ajuta cu aceste probleme va multumesc si va doresc din toata inima "sarbatori cu multa sanatate" !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:21, 14 Decembrie 2010
Cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta o veti depune la casa de pensii la data indeplinirii conditiilor in vederea acordarii acestei categorii de pensie (imediat dupa ce impliniti 64 de ani).

Actele care trebuie depuse impreuna cu cererea nu sunt reglementate in viitoarea lege, deci vor fi stabilite prin norme de aplicare a legii. Probabil vor fi tot cele prevazute in Ordinul nr. 340/2001, vom vedea.

Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate constituie stagiu de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta iar cuantumul pensiei de invaliditate este baza contributiva in vederea determinarii punctajului mediu anual.

In situatia in care cuantumul pensiei pentru limita de varsta este mai mic decat cuantumul pensiei de invaliditate, se acorda cuantumul cel mai avantajos, din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa de munca un roman un roman Bine v-am regasit! Daca cineva ma poate lamuri in ceea ce se mai poate intelege din toata aceasta nebunie priviind pensiionarile conf. actualei legi: ... (vezi toată discuția)
Pensie ionelzan ionelzan am fost pensionar de invaliditate gr.II,din anul 2002, cf.deciziei am un stagiu de cotizare realizat de 37 ani si 7 luni, d.c. 10 ani in gr,II ,n.in 1949 luna ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa de munca getaz getaz sant pensionar invaliditate nerevizuibil gr.II varsta 62 neimpliniti ,am 18 ani in grupa II de munca eu beneficiiez de acea marire incepand cu 1 ian.2011? (vezi toată discuția)