avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj 70%-30% - ce sanse am?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj 70%-30% - ce sanse am?

Buna ziua,

1. In primul rand as vrea sa mentionez ca nu exista nici o lege prin care in cazul unui partaj dupa divort imparteala intre soti sa fie 50% - 50%.
2. De ce avocatii (pentru ca am consultat 4) spun clientilor ca se imparte 50-50? Va rog sa informati clientii (sau publicul) corect!
Situatia mea este urmatoarea:
Am introdus actiune de partaj in care arat ca veniturile mele au fost mai mari decat ale sotului. Cota este cam 70% eu si 30% fostul sot pe venituri (salariu). Mai mult, eu am avut economii anterioare casatoriei si un cadou in bani de la mama (5 mii euro, bani pentru care exista acte bancare dar nu exista acte de donatie sau echivalent). Am acte din care se vede ca economiile respective, cadoul plus economii pe numele meu dupa casatorie au constituit avansul pentru achizitionare apartament. Restul prin credit.

Problemele pe care le am sunt urmatoarele:
a) fostul sot sustine ca parintii lui ii dadeau in permamenta bani si ca el a platit ratele la banca din banii primiti de la parintii lui. In fapt (cf. chitante) el a mers la banca sa plateasca pentru 60% din rate.
b) fostul sot a ascuns (sau distrus?) toate chitantele referitoare la renovare apartament, mobila, electrocasnice, etc. O parte din electrocasnice erau cumparate de mine anterior casatoriei iar chitantele au avut aceeasi soarta.
c) fostul sot a luat (furat? depozitat in alta parte?) din apartament o mare parte din mobila, electrocasnice, alte bunuri mobile comune. Sustine ca acestea s-au stricat si deci le-a aruncat.
d) fostul sot a scos pe casa scarii o mare parte din bunurile mele personale si dintre acestea o parte au fost pierdute sau stricate.
e) in prezent locuim amandoi in apartamentul in curs de partajare iar fostul sot imi face tot felul de sicane (cheama Politia de cate ori vine cineva in vizita - inclusiv mama!!!! - , imi vorbeste urat, incuie la el in camera bunurile de folosinta comuna cum ar fi fierul si masa de calcat, vesela de bucatarie, etc), tine permanent geamurile din spatiile comune larg deschise desi afara e ger, etc)

Intrebari:
1. Ce sanse am (realist vorbind) sa mi se acorde contributia cf venituri?
2. Ce pot face in legatura cu bunurile disparute?
3. Ce sa fac in legatura cu problemele de locuit in comun? Desi sunt probleme de gradinita pe care nu le pot ridica in fata unei instante in viata de zi cu zi e greu de trait cu ele).
4. Nu am avocat. Ma gandeam sa ma reprezint singura la proces (din motive financiare, evident) in ideea ca stau bine cu actele si expertizele ar trebui sa cantareasca cel mai mult. Credeti ca am sanse sa ma descurc?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:26, 15 Decembrie 2010
vad ca le stiti pe toate, probabil o sa va descurcati singura in fata instantei.
aici este un forum in care fiecare isi ofera opinia sa profesionala, deci critica dvs nu isi are rostul. nu va obliga nimeni sa le citit sau sa le urmati. de altfel, exista si un disclaimer legat de opiniile de pe forum.
daca doriti consultanta juridica de calitate, mergeti la un avocat si platiti bani ptr ea. abia atunci puteti critica pe cel care o ofera.

cei 50-50 vin din practica instantelor de judecata, tocmai pentru ca nu exista o lege care sa defineasca modul in care sa fie apreciate contributiile fiecarui sot. cum puteti aprecia, procentual vorbind, contributia unei femei casnice? ptr probleme de genul acesta se fac 4 ani de facultate :)

mai greu sa va fie cu structurarea si administrarea probatoriului.
tot 50% la suta veti obtine daca nu veti reusi sa probati.
athe a scris:

tot 50% la suta veti obtine daca nu veti reusi sa probati.


Da, toata treaba este sa probati.
Daca nu probati nu veti obtine mai mult.
Nu stiu ce avocati ati consultat si nici ce bani aveati disponibili pentru avocati, dar va pot spune ca daca vreti sa obtineti mai mult de 50% se poate dar este greu...
De fiecare data cand am solicitat pentru client asa ceva am obtinut cota peste 50% dar nu chia perfect.Adica in loc sa dea 90% s-a dat 80% ca asa a cam vrut instanta...

Se poate si 100% dar este si mai greu...

Ideea este ca, avocatul pe care il consultati trebuie sa considere ca aveti aceasta sansa.Ma refer la de mai mult de 50%...

Prin urmare, daca avocatii pe care i-ati consultat au considerat ca nu exista probe care sa duca catre obtinerea unei astfel de solutii au procedat corect, dar daca nu stiau ca aveti dreptul sa obtineti mai mult de 50%...ma abtin sa comentez prea mult...
Ori, nu le convenea sa se judece pe mai mult de 50% din motive stiute de ei, ori nu s-au informat pentru ca au considerat ca este efortul prea mare...
Se mai poate sa fi fost informati dar sa nu fi vrut...
Doar dvs. stiti ce avocati ati consultat.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota maxima partaj dan_plescan dan_plescan In timpul casatoriei am lucrat legal in strainatate si am trimis sotiei toti banii economisiti pt ca ea sa cumpere un apartament si o garsoniera ca bunuri ... (vezi toată discuția)
Divort complicat. ionut c ionut c La prima actiune de divort, am trecut prin toate instantele din tara.Deci ultima faza la C . Apel Bucuresti,unde se decide nulitatea recursului. Actiunea mea ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)