avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cota maxima partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cota maxima partaj

In timpul casatoriei am lucrat legal in strainatate si am trimis sotiei toti banii economisiti pt ca ea sa cumpere un apartament si o garsoniera ca bunuri comune. Dupa un an m-am intors din strainatate si m-am intalnit cu situatia ca sotia a cumparat apartamentul pe numele fratelui sau si garsoniera pe numele mamei sale. Ca a divortat de mine fara sa comunice instantei faptul ca eu ma aflam in strainatate si adresa mea din strainatate. Ca dupa divort a trecut apartamentul pe numele sau ca bun propriu. Ca in apartament ea locuia cu alt barbat iar cu garsoniera obtine venituri din inchiriere. Dupa 5 ani prin instante am resusit sa obtin sa-mi fie recunoscut in mod irevocabil dreptul meu de proprietate asupra apartamentului, nu si asupra garsonierei (aceasta apare pe numele mamei sale).
Vreau sa deschid partajul si sa cer o cota máxima din apartament. Cat pot cere cu sanse de reusita?
Mentionez ca dupa aceea ea s-a casatorit si divortat inca de doua ori, ca noi avem un copil in común caruia ii platesc pensie de intretinere si ca ea mai are un alt copil cu cel de-al treilea fost sot.
Cel mai recent răspuns: dan_plescan , utilizator 22:52, 27 Aprilie 2015
Regula este ca bunurile comune sunt prezumate a fi obtinute in cote egale. Oricare dintre soti poate insa rasturna aceasta prezumtie intr-un proces de partaj cu probe constand in inscrisuri, martori, interogatoriu...asadar se poate solicita si o cota de 100%.
Parerea mea este ca ati putea solicita si 100% avand in vedere modalitatea de intrare in posesie la care a apelat fosta sotie.

Cand ati reusit sa obtineti recunoasterea dreptului asupra apartamentului (banuiesc ca in cota de 1/2) nu ati discutat cu avocatul si despre sansele de recuperare la partaj in cota cat mai mare?
cyan a scris:

Parerea mea este ca ati putea solicita si 100% avand in vedere modalitatea de intrare in posesie la care a apelat fosta sotie.

Cand ati reusit sa obtineti recunoasterea dreptului asupra apartamentului (banuiesc ca in cota de 1/2) nu ati discutat cu avocatul si despre sansele de recuperare la partaj in cota cat mai mare?


Succesiv (fosta sotie a ajuns pana la curtea de apel) instantele au recunoscut dreptul meu asupra apartamentului (in baza documente - trimitere cantitate mare de bani prin banca si martori - vanzatorii apart au declarat ca cunosteau acordul secret; ca fosta sotie este adevarata cumparatoare si sa folosit de fratele ei ca cumparator interpus pt a-si frauda sotul) dar in sentinte nu s-a specificat o cota anume.
Credeti ca in baza documentelor (chitante trimitere mari cantitati de bani prin banca dar fara a specifica ca sunt pt cumparare imobile, chitante timiteri lunare de bani pt cheltuielile obisnuite, o scrisoare prin care sotia ma grabea sa trimit banii pt ca ea sa cumpere locuinta) voi putea solicita si obtine o cota de 100% s-au aproape de 100%?
Cunoasteti exemple de sentinte unde instantele au recunoscut cote mai mari de 50% in favoarea unuia dintre fostii soti?
In ce priveste recunoasterea dreptului meu si asupra garsonierei am avut ghinioane; vanzatorii nu au putut declara pt ca au decedat intre timp, iar fosta sotie nu trecuse garsoniera pe numele ei dupa ce a divortat pe ascuns de mine (asa cum a facut cu apartamentul) ci a lasat-o pe numele mamei sale.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
dan_plescan, utilizator
Nu cred ca se poate da un raspuns pertinent fara a fi studiate deciziile instantelor de care amintiti si ceea ce acestea au retinut cu privire la situatia de fapt, precum si care a fost obiectul acestor hotarari (adica daca s-a cerut doar stabilirea calitatii de bun comun, fara a se stabili si cotele parti sau au avut si acest obiect).

Daca unul dintre soti are o contributie dovedita legal mai mare de cea prezumata de lege (50%), firesc ca in sensul asta se vor stabili cotele parti la partaj.
S-a cerut doar stabilirea calitatii de bun común si asa au hotarat instantele.
Cu ani in urma, in acest fórum cineva mi-a recomandat sa cer si stabilirea cotei dar cand i-am comentat aceasta posibilitate avocatului angajat, acesta s-a opus. Mi-a spus ca e mai bine ca dupa aceea, la partaj, sa se stabileasca cotele

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj imobil ipotecat malmo malmo buna ziua.doresc si eu sa ma lamureasca cineva asupra unui aspect pentru ca sunt disperata.sunt proaspat divortata...am primit hotararea de divort recent.am 2 ... (vezi toată discuția)
Partaj mirunica89 mirunica89 In 2013 s-a finalizat divortul, cererea de divort a fost inaintata in 2011. Cat dureaza un astfel de proces?cat de costisitor este procesul si cat ar costa un ... (vezi toată discuția)
Partaj??? aleinad03 aleinad03 Sunt divortata de 5 ani si nu am facut inca partaj. Vreau sa mentionez ca garsoniera este luata prin credit ipotecar. Ea a costat 235 milioane, ratele ... (vezi toată discuția)