Va rog sa ma ajutati sa aflu cine elibereaza certificatul de deces?
medicul de familie sau medicul de familie din zona unde se produce decesul cand este vorba despre localitatile rurale.
Problema celor doi medici este ca cel de in a carui lista se afla pacientul este in alta zona iar cel care este in localitatea unde s-a produs decesul nu vrea sa vina sa faca constatatea.
Mentionez ca decesul nu are urme de suspiciuni...
Doresc sa stiu si baza legala...sa aflu cine este obligat sa faca constatarea.
ha!!! Pai e logic ca certificatul medical constatator al decesului se elibereaza de catre medicul de la locul decesului asa cum e la fel de logic ,ca certificatul de deces sa fie eliberat de primaria unde s-a produs decesul.Daca mor la Bucuresti dar locuiesc la Iasi doar nu o sa ma duc la iasi dupa certificat.Logic.Medicul de peraza comunei unde s-a gasit cadavrul esteobliga sa constte si sa elibereze certificatul,iar daca are dubii anunta medicina legala si politia de comuna care preia decedatul ii face autopsie si cercetari dpa care elibereaza medicalul.
Din dispozitiile legislative enumerate de freelis, nu se denota nicaieri ca medicul din acea circumscriptie este singurul competent sa elibereze certificatul.Spune "un medic cu drept de libera practica". Daca acela refuza duceti-va cu masina, luati-l pe celalalt si gata.
Certificatul de constatare a decesului, certifica faptul ca se stie cine, si din ce cauza a murit. Daca pacientul avea boli cronice, care pot conduce la decesul acestuia, fiind un deces asteptat, cel care este in masura sa elibereze certificatul de deces este medicul pe lista caruia se afla bolnavul, si care are obligatia sa stie totul despre pacient. Nu poate elibera certificatul de deces medicul din acelasi sat, daca nu s-a ocupat si nu a ingrijit pacientul, pentru ca nu are de unde sa ii cunoasca bolile.
Pe scurt, certificatul de constatare se completeaza de catre "medicul curant", adica medicul de familie pe lista caruia era bolnavul, pentru decesul la domiciliu, medicul in grija caruia era bolnavul, in spital, (adica cel care l-a internat in timpul zilei, si medicul de garda in afara orelor de program). In lipsa medicului curant, si acolo unde nu se stie cauza decesului, este sarcina legistului.
Cu certificatul de constatare a decesului si cartea de identitate a decedatului mergeti la primaria de pe raza localitatii in care s-a produs decesul pentru certificatul de deces.
Problema este ce se intampla daca cineva moare vineri iar sambata si duminica nu exista medic care sa elibereze certificatul constatator, apoi urmeaza Luni care este sarbatoare (ca in cazul zilei de 23 iunie 2013) si iar nu e medic care sa elibereze acel nenorocit de certificat? Am dat acest caz pentru ca azi, 21.06.2013, mi-a murit cumnatul de cancer la SU Petrosani la sectia oncologie unde este doar un singur medic si nu exista inlocuitor... In urma demersurilor facute mi s-a spus ca doar marti, 25.06.2013 mi se elibereaza acel certificat pentru a obtine de la primarie certificatul de deces in baza caruia putem sa-l inmormantam... O alta problema este faptul ca, din cate stiu eu, se depasesc cele 3 zile in care trebuie sa declari decesul...
Daca a decedat in spital si nu sunt suspiciuni in legatura cu moartea, fiind necesare investigatii , luati legatura cu directorul spitalului care este obligat sa va elibereze certificatul medical constatator al decesului. Puteti sa mentionati ca doriti sa-l transportati in Moldova de exemplu ca e mai departe de dvs. si nu puteti sa tineti mortul in spital 3 zile degeaba. Este obligatia spitalului ca dupa 24 de ore sa va elibereze certificatul medical. Dupa care la primarie trebuie sa fie un paznic care sa va mentioneze programul de lucru in vederea inregistrarii decesului. Daca insa ati depasit cele 3 zile trebuie sa aveti obligatoriu o adeverinta eliberata de procuratura din care sa rezulte ca vi se poate face inregistrarea
Art. 32 din Legea 119/1996 republicata
(1) Intocmirea actului de deces se face la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs decesul, pe baza certificatului medical constatator al decesului si a declaratiei verbale facute de membrii familiei decedatului sau, in lipsa acestora, de una dintre urmatoarele persoane:
a) medicul sau alt cadru din unitatea sanitara unde s-a produs decesul;
b) orice persoana care are cunostinta despre deces.
(2) Declarantul va depune certificatul medical constatator al decesului, documentul de identitate si, dupa caz, documentul de evidenta militara ale celui decedat.
Art. 33
(1) Declararea decesului se face in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei. In acest termen se cuprind atat ziua in care s-a produs decesul, cat si ziua in care se face declaratia.
(2) Cand decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum si in cazul gasirii unui cadavru, declararea se face in termen de 48 de ore, socotit din momentul decesului sau al gasirii cadavrului.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), pentru intocmirea actului de deces este necesara si dovada eliberata de politie sau de parchet, din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata despre deces.
(4) In cazul in care decesul nu a fost declarat in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, la alin. (2), intocmirea actului de deces se face cu aprobarea parchetului. [/b]