Sunt medic de familie si in urma cu 10 luni am fost chemata sa consult un om in virsta de peste 70 de ani care nu era pacientul meu . Am mers la domiciliul pacientului , acesta era in coma , fusese
externat din spital la cererea apartinatorilor . A doa zi am aflat ca a decedat . Am fost intrebata de catre apartinatori daca pot sa eliberez certificatul medical constatator al decesului , am zis da , dupa 24 de ore de la deces , merg , vad cadavrul , constat decesul , si apoi pot sa eliberez certificatul medical constatator al decesului . Apartinatorii nu mi-au solicitat certificat medical constatator al decesului dupa 24 de ore de la deces . Persoana decedata ne fiind pacientul meu , am considerat ca au mers la medicul lor de familie si au solicitat acest document . Dupa aproximativ 3--4 zile am aflat ca mortul a fost inhumat . Acest lucru mi-a intarit convingerea ca au solicitat documentele necesare inhumarii unui alt medic . Dupa aproximativ 60 zile de la deces a venit la mine fiul decedatului si mi-a cerut certificat medical constatator al decesului cea ce am refuzat . A inceput sa-mi explice ca a rezolvat totul cu primarul ca stie si politia . De aici incepe cosmarul , am fost reclamata la colegiul medicilor , parchet , pe motiv ca refuz sa eliberez acel document . Dupa 10 luni de stres am fost chemata in judecata de catre primarul localitatii , acesta specificind ca eream obligata sa eliberez acest document din oficiu. Ce pot sa fac ?? . Cu ce sunt eu vinovata ?? . De ce au ingropat mortul fara documentele necesare ?? Cu ctima si respect .
De ce nu le-ati eliberat documentul? Certificatul constator al mortii este eliberat de cel care constata decesul, indiferent daca e medic de familie al defunctului sau nu.
Pai, chiar dvs., Alex_Munteanu, scrieti ca acest certificat botezat "constatator" se elibereaza de medicul care "constata decesul".
Or, medicul in cauza nu a vazut nicio clipa MORTUL, cadavrul.
A consultat un om VIU.
A doua zi a auzit ca a murit. (informatie primita telefonic).
Iar apoi, de constatat (ex proprii sensibus), putea sa mai constate cel mult existenta unui mormant din cimitirul Sf. Vineri, pe dreapta.
De-aia! :yes:
Si nu-i gasesc nicio vina. Dimpotriva. Vina ar fi existat daca ar fi eliberat un certificat constatator fara sa constate prin propriile simturi decesul.
Ca romascanu are dreptate, e limpede. Mai limpede nu se poate.
Dar... Traim in Romania, nu? Iar aici se poate orice.
Io zic sa-i cereti primarului daune morale pentru procesul in care v-a tarat. Cat mai mari cu putinta. Si faceti si un denunt cu privire la eliberarea certificatului de deces si la inhumarea fara actele prevazute de lege. Sa-i tremure si domnului primar nadragii.
In primul rand nu dvs. ati constatat decesul , refuzul eliberarii certificatului constatator fiind indreptatit. Dimpotriva, daca ati fi eliberat acest certificat fara a fi constatat decesul , acest lucru v-ar fi putut atrage cu adevarat probleme.
Eu cred ca primarul, preotul si alti mai mari ai localitatii, cu acordul carora a avut loc inhumarea fara sa existe documente legal intocmite, ar putea fi raspunzatori.
Daca ati fi intocmit un document fara sa fi vazut cadavrul, ar fi fost riscant( ipotetic vorbind, daca batranul ar fi fost ucis? ), iar dvs. ati fi eliberat un certificat pe care ati fi scris la motivul decesului ,,stop cardio respirator,,.
Pe de alta parte , daca ati fi eliberat documentul, nu ati fi fost singurul medic ce a eliberat acest certificat fara a constata intr-adevar decesul. Personal , cunosc unele cazuri, insa era vorba despre medicul de familie al defunctului ( desigur ca nici macar asa nu ar fi fost ok , adica legal).
Acum, daca se dovedeste ca defunctul a fost inhumat fara ca vreun medic sa fi constatat decesul , in opinia mea, nu ar fi un fapt de trecut cu vederea, ci, s-ar impune sa se constate cauza decesului ... ( nu decesul, ca acesta este sigur) ...
In concluzie, revenind la intrebarea dvs., nimeni nu va poate trage la niciun fel de raspundere .Dimpotriva, asa cum spunea mai sus colegul, ia sa depuneti dvs. o plangere pentru denuntare calomnioasa.
În mod evident, problema nu este a unei culpe din partea dvs.
Totuși, există o mare culpă în această cauză, și aceasta aparține, din punctul meu de vedere, Oficiului de Stare Civilă.
Din câte cunosc eu, un certificat de deces se emite numai îi urma furnizării următoarelor documente, în prealabil:
• Certificat medical constatator al decesului, corect întocmit,
• Actul de identitate al persoanei decedate,
• Certificate de nastere si casatorie ale persoanei decedate,
• Livretul militar, daca este cazul,
• De asemenea persoana care declara decesul, va avea asupra sa buletinul (cartea) de identitate.
Odata cu înregistrarea decesului, declarantul va primi certificatul de deces si adeverinta de înhumare, certificatele de nastere si casatorie ale persoanei decedate, constatatorul de deces se retine precum si buletinul (cartea) de identitate pentru a fi inaintat politiei, de asemenea si Livretul militar dupa caz.
Rezultă, deci, că în privința dvs a fost aplicat următoarea Lege a lui Murphy: Sa gresesti este uman, dar sa dai vina pe altcineva este și mai uman.
Totuși, în cazul unor funcționari publici, aplicarea sus-enunțatei legi se poate traduce prin: neglijență în serviciu, abuz în serviciu, denunțare calomnioasă...