avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sanctiuni neinregistrare PFA ca platitor de TVA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sanctiuni neinregistrare PFA ca platitor de TVA

Salut,

Am un PFA pe norma de venit, neplatitor de TVA, servicii software.

- am avut incasari din Romania pana in octombrie
- incepand din octombrie, am avut incasari doar din SUA
- am depasit plafonul de 35.000EUR in iunie, deci ar fi trebuit sa declar pana in 10 iulie si sa fiu platitor de TVA incepand din 1 august

In cazul in care ma inregistrez acum ca platitor de TVA inteleg ca in urma unui control mi se v-a cere plata retroactiva a valorii TVA pe care ar fi trebuit sa o incasez.

Intrebari:

- suma TVA care mi se poate cere este = 0.24 * suma facturilor emise pentru clienti din Romania incepand cu 1 august ?
- nu pot sa intre in discutie facturile emise pentru clienti in SUA, deoarece pe acestea oricum nu ar fi trebuit sa incasez TVA. Corect?
- exista alte sanctiuni aplicabile pe langa plata retroactiva a TVA? Presupunand ca nu mai facturez in Romania sau UE deloc, daca ma declar platitor de TVA peste un an voi avea mai mult de platit decat daca ma declar acum?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 18:09, 20 Decembrie 2010
- suma impusa la inspecia fiscala va fi 24% x valoarea facturilor emise in romania + dobanzi si penalitati la zi
- facturile catre SUA nu intra in discutie pentru plata tva
- pentru a factura in UE trebuie sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar si ROI
- sunteti pasibil si de o amenda pentru nedepunerea declaratiei de mentiuni
- daca va declarati acum sau peste un an, nu prea e mare diferenta, ideea e ca veti plati dobanzi si penalitati la zi atunci cand va veni inspectia fiscala (daca va veni) :)
- 24% din facturile emise in Romania, din pacate imi este clar, asta e

- amenda, aveti idee, ca range pe unde se poate situa? Banuiesc ca va fi acceasi maine sau la anul

- dobanzile si penalizarile vor fi calculate pentru fiecare factura de la data incasarii pana la data platii tva? Sau de la data efectiva a inregistrarii in scop de tva? Sau de la data controlului? Din nou, aveti idee pe unde se invart aceste penalizari / dobanzi?

Incerc sa imi dau seama care este suma in plus, in cazul nedeclararii, in eventualitatea unui control versus declarare acum.
amenda este de la 500 la 1.000 lei cu posibilitatea achitarii a jumatate din minim in 48 ore, adica 250 lei
daca ati devenit platitor de la 1 august, primul decont trebuia depus pe 25 octombrie, pentru perioada 1 august-30 septembrie.
pentru perioada 1 oct-31decembrie, decontul se va depune pe 25 ianuarie, deci inca sunteti in termen, ca sa zic asa....
adunati toate facturile emise in perioada 1 august-30 septembrie si calculati suma tva datorata catre stat.
nivelul dobanzilor este de 0,05% pe zi pana la 30 septembrie si 0,04% pe zi incepand cu 1 oct.
nivelul penalitatilor este de 5% din suma pentru intarzieri >30 de zile si 15% > 90 zile de la scadenta.

sa zicem ca aveti tva de plata la 25 oct = 2.000 lei
dobanzi = 26oct-15dec=51zilex0,8lei/zi=41lei
penalitati = 5%x2.000lei=100lei
@jester, incerc sa inteleg cum sta treaba cu scutirea de TVA pentru facturile pentru un client din SUA. Pe ce baza sunt scutite de TVA? Conteaza locul prestarii sau tara beneficiarului prestarilor de servicii?! Daca eu emit factura unei firme din SUA pentru serviciile prestate de mine in Romania si daca as fi inregistrat in scopuri de TVA, TVA-ul aferent acestor facturi ar fi 0? Eventual si o baza legala. Multumiri!
baza legala este art. 133, alin 2 cod fiscal, care spune clar ca este considerat locul prestarii, locul unde este stabilit beneficiarul, persoana impozabila, ca regula generala in cazul serviciilor intracomunitare.
in cazul serviciilor extracomunitare, in cazul nostru SUA, se aplica aceleasi regului, insa aceste servicii nu necesita inregistrarea in scopuri tva, in ROI sau declararea in 390.
norme metodologice de aplicare:
(8) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal.

sunt si exceptii de la regula generala, dar nu e cazul serviciilor sofware.

exceptiile se refera la lucrari de constructii, transport persoane, cazare, restaurant si catering, targuri si expozitii, etc.

mai mult decat atat, art. 133, alin 5, litera e), punctul 11, spune asa:
locul următoarelor servicii este considerat a fi:
- locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în afara Comunităţii, în cazul următoarelor servicii:
- serviciile furnizate pe cale electronică


deci se poate observa ca acest tip de servicii nu sunt taxabile in romania chiar daca ele sunt prestate catre o persoana fizica.
iar normele vin sa intareasca acest lucru:
(11) Serviciile pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (5) lit. e) din Codul fiscal, prestate de o persoană impozabilă stabilită în România către un beneficiar persoană neimpozabilă care nu este stabilit pe teritoriul Comunităţii, nu au locul în România. De asemenea, nu au locul în România aceleaşi servicii care sunt prestate către persoane impozabile stabilite în afara Comunităţii, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. În ambele situaţii, este suficient ca prestatorul să facă dovada că beneficiarul, indiferent de statutul său, este stabilit în afara Comunităţii. Această condiţie se consideră îndeplinită atunci când clientul comunică prestatorului adresa sediului activităţii economice, sau a sediului fix, sau, în absenţa acestora, a domiciliului stabil sau a reşedinţei obişnuite, din afara Comunităţii. Prestatorul trebuie să verifice autenticitatea acestora prin procedurile curente de verificare existente.

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Jurnal de vanzari pentru pfa la norma alexmac alexmac Buna ziua, In cazul unui PFA la norma, neplatitor de TVA, care presteaza servicii informatice catre o firma din UE si care nu emite facturi (firma nu are ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare cu sau fara tva iflorin11 iflorin11 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de TVA, neinregistrata in ROI. Doresc sa achizitionez servicii IT (dezvoltare site-uri web) de la o firma din Grecia ... (vezi toată discuția)