In cazul unui PFA la norma, neplatitor de TVA, care presteaza servicii informatice catre o firma din UE si care nu emite facturi (firma nu are nevoie de factura pentru a face plata), are obligatia sa tina jurnal de vanzari? Daca da, ce trebuie scris la rubrica "Documentul" din jurnal?
1.din moment ce sunteti impus la norma de venit, inseamna ca nu detineti registru jurnal de incasari si plati, iar in acest caz aveti obligatia de a tine evidenta livrarilor/pestarilor si achizitiilor
pct 62 din norme: Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
2. PFA neplatitoare de tva este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar inainte de a presta astfel de servicii, cf. art. 153^1 din codul fiscal si sa se inscrie in registrul operatorilor intracomunitari.
numai dupa ce va obtine codul tva valid, va trebui sa factureze serviciile fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in romania cf art. 133, alin 2 cod fiscal"
edit:
3. operatiunea se declara obligatoriu in 390
Multumesc mult pentru raspunsul prompt si la obiect, Jester. Din raspunsul de la punctul 2 sa inteleg ca sunt obligat sa emit factura, chiar daca clientul nu solicita acest lucru? Daca da, e clar ce trebuie sa scriu la rubrica "Document" in jurnal. Daca nu?
Initial, am citit in graba intrebarea dumneavoastra.
Nu am inteles daca v-ati inscris in ROI si nici daca v-ati inregistrat in scopuri TVA intracomunitar. Oricum trebuie,
Sunteti obligat sa emiteti factura pentru serviciile prestate, cu mentiunea "neimpozabil in romania cf art. 133, alin 2 cod fiscal" si sa intocmiti jurnal de vanzari pentru serviciile prestate/livrarile de bunuri si jurnal de cumparari pentru serviciile si bunurile achizitionate.
Platitori tva
panemariana
sunt un ii cu contabilitate partida simpla neplatitor tva,va rog frumos sa-mi explicati care este problema când cumpar marfa de la platitorii de tva, eu am ... (vezi toată discuția)