avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale obligatia de a inregistra o cesiune de parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

obligatia de a inregistra o cesiune de parti sociale

Iata despre ce e vorba: A si B sunt asociati intr-un SRL. A cesioneaza catre C partile sale sociale la un BNP, dar actul nu este ulterior inregistrat la ORC.

In urma refuzului si a nepasarii atat a lui B cat si a lui C (sot, sotie) A incearca sa inregistreze pe cheltuiala sa cesiunea la ORC, dar se loveste de un refuz neoficial de primire a dosarului avand in vedere ca C dobandeste in urma cesiunii si a actului aditional, calitatea de administrator. De aici rezulta ca C trebuie sa se prezinte personal la ORC sa semneze onorabilitati, sa dea specimen de semnatura, etc.
Precizez ca B si C refuza inregistrarea cesiunii si societatea acumuleaza datorii la stat, astfel ca probabil A va fi tras la raspundere pentru fapta altuia.
Ma poate ajuta cineva cu o solutie ?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
Alexandru Dan, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Alexandru Dan , Consilier juridic 19:38, 16 Decembrie 2010
A sa paraseasca firma prin decizie judecatoreasca.
Pai si B va fi tras la raspundere pentru ca cesiunea nu este opozabila tertilor decat daca s-a inregistrat la ORC!
Intreaga raspundere ii revine lui C care a devenit administrator. Dpdv. juridic contractul de asociere inclusiv cu modificarile care apar este lege pentru partile semnatare. Semnarea contractului atrage obligatii pentru parti. Cine nu respecta obligatiile asumate se face vinovat si suporta consecintele legii.

Atragerea raspunderii personale a lui C rezulta din legea 31 din 90 actualizata, art 204
(4) Dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comertului actul modificator si textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul hotararii judecatorului-delegat, cu exceptia situatiilor stipulate la art. 223 alin. (3) si la art. 226 alin. (2), atunci cand inregistrarea va fi efectuata pe baza hotararii irevocabile de excludere sau de retragere.

Refuzul ORC nu este unul neoficial, ci este unul ce decurge din art 204.

Asociatul A poate da in judecat pe C si sa pretinda daune si despagubiri.
Va multumesc pentru raspunsuri. Imi puteti indica si motivarea in drept a unei actiuni in justitie. Ma gandeam la art. 1073 - 1077 C.Civ. Procedez gresit ? Poate fi autorizat A de catre instanta sa inregistreze cesiunea pe cheltuiala lui C ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)