avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Contracte electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Contracte electronice

Va rog sa-mi spuneti ce valabilitate juridica au contractele electronice.
Unde as putea sa citesc legislatia in domeniu si unde as putea sa gasesc o firma de avocatura specializata in domeniul contractelor si tranzactiilor electronice?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bea_foris , utilizator 11:01, 18 Mai 2008
legislatie in domeniu :
Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societatii informationale, in special ale comertului electronic, pe piata interna - Directiva privind comertul electronic 2000/31/CE, Euratom, 8 iunie 2000;
Lege nr. 365/2002 privind comerţul electronic, republicata;
Lege nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Potrivit art.6din Legea nr.455/2001, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată.
În situaţia în care una dintre părţi nu recunoaşte înscrisul sau semnătura, instanţa va dispune întotdeauna ca verificarea să se facă prin expertiză tehnică de specialitate. În acest scop, expertul sau specialistul este obligat să solicite certificate calificate, precum şi orice alte documente necesare, potrivit legii, pentru identificarea autorului înscrisului, a semnatarului ori a titularului de certificat (art.8 din lege).

În Proiectul Noului Cod civil român, art.958 instituie o prezumţie de validitate a înscrierii pe un suport informatic în favoarea terţilor, citez : „Înscrierea datelor unui contract pe suport informatic este prezumată a prezenta garanţii suficient de serioase pentru a face deplină credinţă atunci când ea este făcută de o manieră sistematică şi fără lacune şi când datele înscrise sunt protejate contra alterărilor şi contrafacerilor. O astfel de prezumţie există în favoarea terţilor din simplul fapt că înscrierea este efectuată de către un profesionist”(Acest articol este o reproducere a art.2838 din Codul civil din Québec).




poate ar mai fi interesant de citit Legea nr.589 din 15 decembrie 2004
privind regimul juridic al activităţii electronice notariale
legea stabileste regimul juridic al actelor notariale in forma electronica, indeplinite de notarul public in cadrul activitatii notariale reglementate prin Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
cresus a scris:

Va rog sa-mi spuneti ce valabilitate juridica au contractele electronice.
Unde as putea sa citesc legislatia in domeniu si unde as putea sa gasesc o firma de avocatura specializata in domeniul contractelor si tranzactiilor electronice?
Multumesc.

Orice contract încheiat în forma prevăzută de lege, care poate atesta identitatea părţilor are valoare de act încheiat sub semnătură privată, nu de act autentic! Astfel, în caz de litigiu, acesta va face dovada întinderii drepturilor şi obligaţiilor părţilor contractuale, şi numai în cazul în care una din părţi invocă un fals, trebuie să-l dovedească printr-o expertiză admisă de instanţă.
Legsilatia în domeniu este cea arătată de elis, cu completările dreptului comun în materie, Codul civil.
Nu este nevoie de o firma de avocatură specializata în acest domeniu, ci o firmă care este specializată în contracte civile şi comerciale.;)
Buna ziua, tuturor,
contract incheiat in forma prevazuta de lege=contract incheiat in scris, datat, localizat(locul semnarii), semnat?

contractele impuse sub denumirea de "Termeni si conditii" de catre siteuri, care contin si clauze pentru furnizarea anumitor produse sau servicii, in afara de clauze pentru accesarea si folosirea siteului, sunt valabil incheiate si opozabile tertilor, chiar daca nu au semnatura electronica?

Alte discuții în legătură

E-mail - dovada in instanta petronelabz petronelabz spuneti-mi va rog corespondenta intre 2 persoane (angajat si angajator) are vreo valoare in cazul unui proces? multumesc (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Am deschis de curând un ong și am nelămuriri în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. vă rog să mă ajutați AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, De curând mi-am deschis un ONG și am ajuns la o mică dilemă în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. 1. Hotărârile de AGA și ... (vezi toată discuția)