avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Contracte electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Contracte electronice

Va rog sa-mi spuneti ce valabilitate juridica au contractele electronice.
Unde as putea sa citesc legislatia in domeniu si unde as putea sa gasesc o firma de avocatura specializata in domeniul contractelor si tranzactiilor electronice?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bea_foris , utilizator 11:01, 18 Mai 2008
in practica, lucrurile stau putin mai altfel, totusi.
contractele de tipul "termenii si conditii" sunt considerate ca fiind contracte de adeziune.
parerea mea este ca, in masura in care acest lucru este posibil, sa se apeleze la ajutorul unor consultanti familiarizati cu internetul si cu implicatiile pe care un astfel de set de termeni si conditii le are asupra utilizatorului in cauza.

La Legi-internet.ro am gasit o speta in care o instanta romana a recunoscut validitatea unor contracte incheiate pe internet.

"In cauza de fata contractul de achizitionare a numelor de domeniu a fost afisat pe Internet. Respondentul, prin achitarea pretului contractului, a aderat la clauzele prestabilite unilateral de ofertant.

Drept urmare calificarea juridica data de Curtea de Apel contractului incheiat - contract de adeziune este corecta, dat fiind caracterul sau sinalagmatic, cu titlu oneros, nenumit.”

Mai multe detalii puteti citi aici:
[ link extern ]

PS
Ca fost avocat care a lucrat in consultanta specializata in internet timp de mai multi ani, imi amintesc ca lucrul cel mai grotesc pe care il puteam intalni erau consultantii partilor adverse, habarnisti total, care tratau cazurile de internet ca pe succesiuni sau mosteniri, convinsi fiind ca daca stii regulile generale de drept, te poti descurca si acolo. Din pacate in internet lucrurile sunt cu mult diferite, iar cazurile in care un set de termeni si conditii este invalidat de un mic amanunt sunt destul de multe.
multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid, dle Administrator,
am retinut (concluzia), ca - desi sunt contracte nenegociate intre parti, fara certitudine privind data si locul semnarii(presupunand ca identitatea partilor se pot stabili in orice moment) - contractele incheiate prin internet sunt valabile si opozabile tertilor. corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E-mail - dovada in instanta petronelabz petronelabz spuneti-mi va rog corespondenta intre 2 persoane (angajat si angajator) are vreo valoare in cazul unui proces? multumesc (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Am deschis de curând un ong și am nelămuriri în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. vă rog să mă ajutați AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, De curând mi-am deschis un ONG și am ajuns la o mică dilemă în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. 1. Hotărârile de AGA și ... (vezi toată discuția)