avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren vanzare- cumparare

un contract de vanzare-cumparare a unui teren este valabil netrecut prin notariat, facut doar cu martori este valabil?
Depinde unde intentionati sa folositi acel contract.
E valabil ca manifestari consamtamantul, dar nu e valid pentru a fi inregistrat la carta funciara. S-a mai vazut in avocat net acest speta cu scrisor de mana, si fara martori, dar problema e aceeas: vedeti aici www.avocatnet.ro/content/for...
O seara placuta
Va rog sa nu induceti utilizatorii in eroare. Este vorba de teren, pentru care legea impune forma autentica a contractului de vanzare. Fara autentificare nu opereaza niciun transfer de proprietate, iar actul valoreaza doar o promisiune (antecontract). Situatia era alta la apartamente, dar si asta s-a modificat.
Contractul facut pe un servetel cu martori de fata este utilizabil la registrul agricol si pt a va dovedi propietatea insa nu va este util pt transferul de propietate (cadastru, circa financiara, etc.)
Inclusiv notarul recunoaste un antecontract scris de mana cu martori.

OFF TOPIC: tind sa cred ca forumul devine un concurs de orgolii si isi pierde menirea.
Poate cand o sa va uitati si in lege inainte sa raspundeti, o sa vedeti cum sta treaba. Circulatia juridica a terenurilor este reglementata de Titlul X al legii 247/2005, care prevede:

"Art. 2 - (1) Terenurile cu sau fara constructii, situate în intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de întinderea lor, pot fi înstrãinate si dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute."

Nu stiu unde mai ramane loc de orgoliu. Un act neautentic nu dovedeste nimic, pentru ca nu transfera proprietatea si este nul absolut. Valoreaza cel mult promisiune de vanzare (antecontract), dar intre asta si transfer de proprietate este o diferenta foarte mare.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna seara! bebedan_bass bebedan_bass buna seara! am si eu o nelamurire. vanzarea unui teren in prezenta a 2 martori cu chitanta de mana , este valabila? multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cumparare-vanzare cu martori mezgageza mezgageza un contract de cumparare-vanzare a unui teren scrisa cu mana si semnata de cumparator,vanzator si de doi martori are castig de cauza in fata instantei? (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)