avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incetarea adoptiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incetarea adoptiei

Sepoate cere incetarea adobtiei fara o hotarire judecatoreasca.Printr-o simpla declaratie de renuntare? Va multumesc
se poate face doar prin hotarare judecatoreasca.
Adoptia se încheie în interesul adoptatului. Daca ea nu mai corespunde acestui interes, adoptia poate fi desfacuta.
1. Competenta jurisdictionala Cererile de desfacere a adoptiei sunt de competenta în prima instanta a judecatoriilor în a caror raza teritoriala se gaseste domiciliul copilului.
2. Cauze de desfacere a adoptiei. Cauzele de desfacere a adoptiei sunt ulterioare încheierii adoptiei si fac incompatibila mentinerea acesteia deoarece nu mai este în interesul superior al adoptatului. Desfacerea adoptiei poate avea loc în urmatoarele conditii: a) Interesul adoptatului este în sensul desfacerii adoptiei. Aprecierea acestui interes se face de catre instanta de judecata competenta pentru desfacerea adoptiei. Considerentele patrimoniale si nepatrimoniale determina interesul superior al copilului, fara ca primele sa fie precumpanitoare. Ex.: adoptatorii nu asigura conditiile necesare pentru cresterea si educarea adoptatului. b) Actiunea pentru desfacerea adoptiei poate fi introdusa de urmatoarele persoane: - copilul care a împlinit vârsta de 10 ani; - comisia pentru protectia copilului de la domiciliul acestuia – numai daca adoptatul este minor; - adoptatorul nu poate introduce actiunea, chiar daca adoptatul a ajuns la majorat; - Ministerul Public poate introduce actiunea, daca este necesara pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale minorului.
În actiunea pentru desfacerea adoptiei introdusa de altcineva decât parintele firesc al adoptatului, la desfacerea adoptiei trebuie sa fie citat acest parinte, care are nu numai dreptul,ci si îndatorirea de a veghea asupra situatiei copilului.

Adoptia se poate desface numai prin hotarâre judecatoreasca, la actiunea introdusa de copilul care a împlinit 10 ani sau de Comisia pentru Protectia Copilului si numai daca este în interesul superior al adoptatului.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare adoptie noemi_n2000 noemi_n2000 Intrebarea mea ar fi urmatoarea ce se intampla in situatia in care a o mama renunta la copilul sau si il da pe acesta in adoptie si dupa o vreme de 10 ani vrea ... (vezi toată discuția)
Desfacere adoptie ContSters211924 ContSters211924 Mai trebuie sa cer acordul parintilor biologici pentru a cere desfacerea adoptiei fata de parinti adoptatori adoptatul fiind major. Va multumesc (vezi toată discuția)
Ma pot desfia? mihessimona mihessimona buna tuturor.numele meu e Simona si as avea o intrebare.am fost adoptata de matusamea si sotul ei la un an si cateva luni.acum am 22 de ani,sunt casatorita,nu ... (vezi toată discuția)