Buna seara.
De la intrarea mea pe forum si pana acum, am stat numai pe sectiunea dedicata magistraturii.
Insa incepe sa ma tenteze si ideea de avocatura, numai ca as avea cateva curiozitati pe care numai un avocat care profeseaza mi le poate lamuri.
Momentan lucrez intr-un domeniu care are legatura cu dreptul, numai ca intru in categoria "bugetari" si salariile sunt foarte mici comparativ cu anul anterior, asa incat in momentul de fatza mi-e destul de greu sa ma descurc in Bucuresti cu 15 milioane.
Ceea ce ma face sa ma intreb:
- cat castiga un avocat in general?
- avocatii stagiari sunt platiti de tutorii lor? cam cu cat?
- cat se castiga dintr-un oficiu?
- cat este onorariul la un proces penal, sa zicem? (presupun ca la un proces pe civil sau alte ramuri de drept, onorariile se percep dupa valoarea litigiului).
-de ce v-ati ales profesia de avocat?
mie mi s-ar parea atractiva sub aspectul libertatii de miscare, eu trecand de la un job cu program batut in cuie, 8 ore in institutie, fara pauza, fara sa iesi din cladire, la un program ceva mai activ, care implica si un pic de libertate de miscare - si evident, am constatat ca as prefera ceva cat mai liber, fara sefi isterici).
- ce nu va multumeste la meseria voastra?
- i-ati recomanda cuiva care vrea sa intre in avocatura sa faca asta sau nu?
- cum ati descrie o zi din viata voastra profesionala, ca program de lucru?
- va ramane timp liber pentru voi, pentru familie?
- va descurcati cu banii pe care ii castigati?
Multumesc anticipat daca veti avea rabdarea sa-mi raspundeti.
Va doresc o seara frumoasa si calduroasa.
Un oficiu este platit intre 100-400 lei, nu 40! Oricum, oficiile nu sunt o sansa de castig material reala. Pentru ca faci in medie 400-500 ron din oficii pe luna, si asta nu se poate numi un venit.
Cum a spus si dl Istvan, poti sa castigi zero intr-o luna, sau destul de mult in alta. Eu personal inca astept sa vina luna asta cu destul de mult :)
Cateodata este frustrant sa stai pe holuri si sa nu ai niciun dosar in acea zi, lumea vine si trece pe langa tine fara macar sa te intrebe ceva, sau daca te intreaba e daca l-ai vz pe avocatul X Y Z, de mai bine nu te intreba :D
Timp liber iti mai ramane, cateodata ti se pare ca este prea mult, si ca ai mai mult timp liber decat timp pe care sa il petreci la serviciu, si asta este iar frustrant.
Onorariile se negociaza, de cele mai multe ori se negociaza pana la sange, si cand crezi ca faci un angajament chiar si pe o suma rezonabila, ca sa nu zic mica, intotdeauna exista un coleg care coboara mai mult onorariul si e posibil sa pierzi acest potential client, pentru ca in avocatura, concurenta este mai pronuntata decat in alte domenii. Si omul este mai putin interesat de calitatea avocatului decat de onorariul pe care il da. In conceptia justitiabilului, avocatii sunt la fel, doar banii pe care ii iau difera.
Daca sa presupunem ca ai 2-3 dosare in 2-3 sali diferite si nu poti ajunge simultan la toate, pt ca e oarecum greu sa te teleportezi, si judecatorul nu lasa dosarele la a doua sau a treia strigare, risti o amenda de 500-1000 ron, care poate sau nu sa fie scutita de plata.
Stiu ca a fost o prezentare sumbra a acestei profesii, care poate este si ea afectata acum de criza economica, ca si alte ramuri, sper sa isi mai revina.
Numai bine!
Nu cred ca a fost o prezentare sumbra, ci una conforma cu realitatea cu care se confrunta majoritatea avocatilor individuali aflati la inceputul carierei.
Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea si raspunsurile dvs., mi-ati clarificat nelamuririle intru totul.
Va doresc sa aveti un an 2011 mult mai bun decat precedentii, pe toate planurile.