avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Posibilitatea romanilor de a cotiza la asigurarile ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Posibilitatea romanilor de a cotiza la asigurarile sociale intr-o alta tara europeana

1 Doresc sa stiu daca pot cotiza la sistemul de asigurari sociale de stat intr-o alta tara europeana fara a locuii in acel stat si fara a lucra in acel stat, [GERMANIA AUSTRIA ITALIA etc.]

Cel mai recent răspuns: simonsimon , utilizator 22:10, 19 Decembrie 2010
Exista posibilitate de a cotiza intr-un sistem privat de asigurari, pentru pensie si sanatate, ca si nerezident si fara a fi angajat al unei societati din tara respectiva.
Dar primele de asigurare care le platiti s-ar putea sa vi se para foarte mari, mai ales in cazul asigurari de sanatate care trebuie sa plateasca pentru serviciile prestate asiguratului in alta tara decat cea in care este domiciliat asiguratorul.
Multumesc pentru raspuns , dar ma intereseaza in sistemul de stat si nu cel privat .Am inteles ca in Italia ar exista posibilitatea dar cu conditia de a avea rezidenta si cu un contract de inchiriere locuinta se poate face si rezidenta. Idea este de a cotiza pentru asigurari sociale[pensie sanatate etc] si in caz de nevoie sa folosesc serviciile de sanatate din tara respectiva s/au pe baza cardului de asigurat ori unde in europa si pensie desigur tot de acolo.In Romania se poate platii din ,,buzunar,, la casa de pensii mai nou si pe ultimii 5 ani retroactiv.....MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card de sanatate european capsunar capsunar As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic ... (vezi toată discuția)
Cardul de sanatate european jhonyboxing jhonyboxing Buna ziua! Am deschis acest nou subiect in speranta ca mi se va raspunde la intrebarile mele.-In primul rand,mi se pare normal sa explic prima data ... (vezi toată discuția)
Cardul european de asigurare medicala theosia theosia buna ziua Eu si sotul meu nu suntem angajati cu carte de munca deci nu platim asig medicale. Vrem impreuna cu copilul de 4 ani sa plecam in uk .M-ar interesa ... (vezi toată discuția)