o lamurire va rog. Ce se intampla in cazul dezbaterii unei succesiunii unui decedat care are un numar de 4 mostenitori( acelasi grad de rudenie),dar numai 2 dintre ei au depus in termen de 6 luni de la deces o declaratie prin care accepta mostenirea. Nu poate fi vorba la ceilalti 2 nici de acceptare tacita,deoarece locuiesc la foarte mare departare de localitatea decedatului.
Se va dezbate succesiunea doar intre cei 2 care au depus declaratia de acceptare sau oricum se vor chema la notar si ceilalti 2?
Buna ziua !
Termenul de 6 luni de care faceti vorbire nu este un termen de prescriptie, astfel incat, in privinta devolutiunii succesorale legale ( situatia descrisa de dumneavoastra), vin la mostenire toti cei 4 mostenitori .
multumesc pt raspunsuri. Asa ma gandeam si eu. Dar tot as avea ceva neintelegeri. De ce atunci exista acest termen de 6 luni? si ce rost mai are atunci sa depui acele declaratii de acceptare a succesiunii? Daca si intr.un caz si in altul efectul e acelasi.
Prin declarația de acceptare se consolidează dreptul de a moșteni.
Dacă faci declarația de acceptare în termen, nu vei putea fi dat la o parte de ceilalți moștenitori în cazul în care aceștia solicită dezbaterea succesiunii la o dată ulterioară termenului de 6 luni și doresc să moștenească singuri, invocând de exemplu faptul că tu ai fost plecat din țară și nu ai contribuit cu nimic la conservarea patrimoniului defunctului, nu ai contribuit la plata taxelor și a impozitelor, etc.
Efectul nu e același. Tocmai, dacă nu faci declarația și nici nu te comporți în sensul acceptării succesiunii, așa cum am exemplificat mai sus, poți fi dat la o parte. Dar e nevoie de acțiune în instanță pentru asta.
Succesiune
andreeapa
Hristos a Inviat!
In urma decesului tatalui meu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie sa accept succesiunea.
Acest lucru am inteles ca se face printr-o ... (vezi toată discuția)