avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxa de tibru pentru cota diferentiata partaj b com
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxa de tibru pentru cota diferentiata partaj b com

speta : partaj b comune. Unul din soti solicita a se constata ca participatia la dobândirea bunurilor este diferenţiată în sensul că el a participat la cu o cota de 75%, iar sotia sa cu 25%. Instanta ii pune in vedere
sa timbreze la valoare pt diferenta contestata intre 50% si 75%(cat cere).
Stiu ca aceasta este practica si opinia majoritară, dar eu cred ca e o interpretare greşită a legii.

Codul familiei spune ca bunurile dobândite de soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. NU indică ... în cote egale. Bun comun poate fi si în proporţie de 1% un soţ şi 99% celălalt. Ce îl îndreptăţeşte pe judecător să considere că soţii au cotă egală ? Chiar daca ar fi considerată o prezumţie relativă tot nu ar trebui să tibreze pt aşa ceva. Tocmai aşta e scopul partajului de a vedea pe bază de probe care sunt b. comune şi cota în care soţii au contribuit la dobândire. Pt asta plătesc taxa fixă - pt partaj.

Dacă v-aţi întâlnit cu problema asta, astept un sfat.
multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:30, 20 Martie 2008
Întinderea drepturilor soţilor se stabileşte în raport de contribuţia fiecăruia la dobândirea bunurilor în timpul căsătoriei, soţii neavând un drept stabilit de la început asupra unei cote din bunurile comune, fiind astfel necesară administrarea de probe prin care să se determine aportul fiecăruia la dobândirea lor. În lipsa altor probatorii din care să rezulte că unul dintre soţi a avut o contribuţie mai mare la achiziţionarea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, se prezumă că ambii soţi au avut contribuţii egale şi deci împărţirea acestor bunuri urmează a se face, de asemenea, în părţi egale.

Taxa de timbru pentru partaj este o taxa fixa.
Legea ( taxei de timbru) prevede ca trebuie timbrat.:(
Incercati sa faceti o tranzactie daca se poate si aveti sanse serioase sa scapati de taxa.
Aftfel nu veti scapa de timbraj.Ma refer de la 50% la 75%, nu la taxa fixa.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters94817 ContSters94817 Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale la partaj VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA as vrea sa aflu continutul legii prin care sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi ca ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj Maria20101974 Maria20101974 Buna ziua, Vreau sa divortez pentru motive de infidelitate din partea sotului meu. Sotul hotaraste sa ramana cu casa pe pamant si masina, iar eu cu fetita ... (vezi toată discuția)